Piciorul-de-atlet-infectie-Dorna-Medical-w
05 feb. 2024
Categorie: Dermatologie

Ce este și cum se tratează Piciorul de atlet (Tinea Pedis)?

Piciorul de atlet, cunoscut științific sub numele de Tinea Pedis, este o afecțiune des întâlnită care nu trebuie lăsată netratată; deși denumirea sa sugerează o legătură cu sportivii, oricine poate fi afectat. 

Această infecție dermatologică este surprinzător de ușor de contractat, mai ales în locuri publice frecventate de multe persoane.

În acest articol, vom explora ce reprezintă această afecțiune și cum o putem preveni și trata eficient. Indiferent dacă ești un înotător asiduu, un entuziast al sălilor de fitness, sau pur și simplu dorești să previi apariția situațiilor neplăcute, informațiile următoare îți sunt dedicate.

Așadar, haideți să descoperim împreună cum să ne păstrăm picioarele ferite de neplăcerile aduse de piciorul de atlet.

Ce este și cum se manifestă?

Piciorul de atlet este o infecţie fungică comună pe care cei mai mulți oameni o contactează de la mersul pe jos cu picioarele goale în locuri umede, publice, cum ar fi piscina sau vestiarul.

Piciorul de atlet se caracterizează prin prezenţa unor leziuni uscate, fisurate la nivelul tălpilor, sau apare sub formă de eritem, macerare și chiar ulcerație între degetele de la picioare, acestea fiind însoțite adesea de prurit.

Cum poate fi prevenit Piciorul de atlet?

Pentru a reduce riscul de a contacta această afecţiune, dermatologii vă recomandă să luați următoarele măsuri de precauție:

  • Să purtaţi încălţăminte şi atunci când mergeţi la piscină, în sala de sport, la duș, în zonele cu vestiare sau în camera de hotel, deoarece ciuperca care cauzează piciorul de atlet poate fi pe podea;
  • Chiar dacă nu aţi mers cu picioarele goale în zone publice, să păstraţi picioarele uscate. Această ciupercă se dezvoltă în zonele calde, umede, cum ar fi cea creată în interiorul pantofilor. Pantofii care sunt fabricaţi din materiale sintetice, cum ar fi materialele plastice şi cauciucul sunt mai susceptibile să provoace transpirație;
  • Spălaţi-vă zilnic picioarele cu apă şi săpun și uscați-le complet după spălare;
  • Purtaţi şosete din țesături naturale sau materiale care se usucă rapid. De asemenea, nu uitaţi să vă schimbaţi ciorapii în fiecare zi sau mai des, atunci când șosete sunt ude;
  • Dacă este posibil, purtaţi alternativ perechile de pantofi, pentru a se asigura uscarea completă a acestora;
  • Dacă locuiţi cu cineva care are piciorul de atlet, nu folosiți aceleași prosoape, lenjerii de pat, sau încălțăminte.

Tratament

Tratamentul piciorului de atlet durează în medie 3-4 saptamani și este reprezentat de:

  • Dezinfecția lucrurilor personale (haine, prosoape, lenjerie de pat) cu detergenți dezinfectanți;
  • Dezinfecția încălțămintei cu sprayuri dezinfectante;
  • Aplicarea de creme antimicotice;
  • Utilizarea cremelor sau gelurilor exfoliante pe bază de alfa hidroxiacizi sau uree în concentrație mare (în cazul în care există o îngroșare semnificativă a pielii de pe tălpi).

În concluzie

Piciorul de atlet este o afecțiune relativ blândă, însă netratată la timp, aceasta îți poate afecta starea generală de sănătate și calitatea vieții. Dacă te confrunți cu unul sau mai multe dintre simptomele enumerate mai sus, nu ezita să îți faci o programare online sau să ne contactezi la 0330 999. Aici puteți vizualiza medicii specialiști din cadrul Departamentului de Dermatologie – Dorna Medical.