Sindromul-ovarelor-polichistice-Dorna-Medical-w
31 ian. 2024
Categorie: Ginecologie

Sindromul ovarelor polichistice (SOP) – Cum poate fi ținută sub control una dintre cele mai populare afecțiuni ginecologice?

Nenumărate femei se confruntă din ce în ce mai des cu diferite afecțiuni ale sistemului reproducător, cum ar fi dezechilibre hormonale, probleme de infertilitate și multe alte diagnostice care le pot afecta calitatea vieții .

Astfel de afecțiuni pot avea nenumărate cauze, uneori fiind reprezentate de predispoziții genetice sau factori de mediu, iar netratarea acestora poate duce la complicații grave, în unele cazuri chiar sterilitatea.

Una dintre aceste afecțiuni este sindromul ovarelor polichistice (SOP), care afectează pacientele aflate la vârsta reproductivă și este una dintre principalele cauze ale infertilității.

Ce este Sindromul ovarelor polichistice (SOP)?

Sindromul ovarelor polichistice (SOP sau PCOS, din engleză) apare ca urmare a unui dezechilibru hormonal, deci poate fi considerat, de asemenea, o afecțiune endocrină. SOP a ajuns sa fie considerat o boală abia în secolul trecut, deși aceasta este o tulburare din vremuri străvechi.

Hipocrate, părintele medicinei moderne, a dat o descriere destul de actuală:

“Femeile care au o menstruație mai scurtă de 3 zile sau insuficientă, sunt robuste, cu un ten sănătos și un aspect masculin, totuși nu le interesează sa aibă copii și nici nu rămân gravide”.

În prezent, sindromul ovarelor polichistice reprezintă una dintre principalele cauze ale infertilității la femei, afectând stilul de viață și starea generală de sănătate a acestora. Conform WHO (World Health Organization), 3.4% (116 milioane) dintre femeile aflate la vârsta reproductivă sunt afectate de SOP, iar 70% dintre cazurile de ovare polichistice rămân nediagnosticate.

Așa cum am menționat anterior, sindromul ovarelor polichistice se identifică, printre alte simptome, prin intermediul apariției chisturilor ovariene. Conform consensului Rotterdam din 2003, un ovar este considerat polichistic dacă îndeplinește două din trei principale simptome, cea de-a treia fiind prezența a 12 sau mai mulți foliculi în ovar marit de volum.

De ce poate fi dificilă diagnosticarea sindromului ovarelor polichistice?

După cum am menționat anterior, aproximativ 70% dintre cazurile de SOP  rămân nediagnosticate, iar acest procentaj surprinzător vine ca urmare a faptului că sindromul ovarelor polichistice poate avea nenumărate simptome, iar fiecare pacientă poate prezenta doar o parte dintre ele, cu intensități și evoluții diferite.

Desigur, principalele trei simptome ale SOPC

  1. Hiperandrogenism – niveluri ridicate ale hormonilor androgeni (ex. testosteron);
  2. (Oligo)amenoree  – cicluri menstruale neregulate, mai lungi / absența menstruației;
  3. Ovare cu aspect micropolichistic – minim 12 foliculi pe un ovar.

Tocmai de aceea, există anumite criterii de diagnostic pentru sindromul ovarelor polichistice:

  • Sindrom Stein-Leventhal – prima schemă de diagnostic pentru PCOS, implica prezența tuturor celor trei simptome principale pentru a identifica sindromul ovarelor polichistice;
  • NIH (National Institute of Health) 1990 – implică prezența hiperandrogenismului și (oligo)amenoreei;
  • Rotterdam 2003 – implică prezența a două din trei simptome;
  • Androgen Excess Society 2006 – implică prezența obligatorie a hiperandrogenismului și a încă uneia dintre celelalte două simptome;
  • NIH 2012 – implică prezența a unei combinații dintre cele trei simptome (1+2, 2+3, 1+3, 1+2+3).

În momentul de față, consensul Rotterdam 2003 este cel mai utilizat criteriu pentru depistarea sindromului ovarelor polichistice, dar însăși existența a multiple astfel de criterii demonstrează cât de mult poate să difere boala de la o pacientă la alta.

Ovare polichistice – Simptome

Sindromul ovarelor polichistice poate avea multe alte simptome față de cele trei menționate, inclusiv:

  • Oboseală crescută / energie scăzută;
  • Hirsutism – creșterea părului în zone ale corpului unde femeile nu au păr în general, cum ar fi fața, brațele, toracele, abdomenul;
  • Acnee – cauzată de schimbările hormonale;
  • Creșterea în greutate;
  • Infertilitate;
  • Alopecie;
  • Dureri de cap;
  • Tulburări de somn sau apnee (pauze respiratorii în timpul somnului);
  • Durere pelvină în timpul sau în afara menstruației, uneori însoțită de sângerări abundente (în cazul perioadei de menstruație).

Alte simptome ale SOP pot fi reprezentate de niveluri anormale ale anumitor tipuri de hormoni, iar acestea pot fi identificate prin intermediul analizelor de laborator, cum ar fi:

  • Valori crescute ale testosteronului;
  • Valori scăzute ale FSH (Hormonul de stimulare foliculară);
  • Valori crescute ale LH (Hormon luteinizant);
  • Valori crescute ale DHEAS (Dehidroepiandrosteron-sulfat);
  • Valori crescute ale estradiolului;
  • Valori crescute ale insulinei sau rezistența la acțiunea sa;
  • Valori crescute ale SHBG (Sex Hormone Binding Globulin sau globulina de legare a hormonilor sexuali);
  • Valori crescute ale AMH (Hormon anti-Müllerian).

Sindromul ovarelor polichistice – Complicații

Există multiple afecțiuni care pot fi asociate cu sindromul ovarelor polichistice, iar multe dintre ele sunt cu adevărat serioase. Spre exemplu, femeile afectate de SOP pot suferi de infertilitate, iar în cazul în care organismul acestora poate iniția o sarcină, există o mare posibilitate ca pacientele să fie afectate de diabet gestațional sau hipertensiune arterială.

SOP este un marker al riscului cardiovascular ridicat. Asocierea cu diabetul de tip 2, obezitatea și colesterolul crescut constituie mare parte din acest risc ridicat.
Două din cinci femei care suferă de SOP dezvoltă o rezistență la insulină care, de obicei, se accentuează cu vârsta. De asemenea, femeile cu SOP tind să aibă un tablou problematic al nivelului de colesterol.

Tratamentul sindromului ovarelor polichistice

Ovarele polichistice nu pot fi tratate propriu-zis, din păcate. În schimb, simptomele pot fi ameliorate în mai multe moduri, în funcție de intensitatea acestora și evoluția SOP în cazul fiecărei paciente.

O abordare holistica ce implica un regim igieno-dietetic specific poate fi rezolvarea in multe din cazurile de SOP.  Acesta poate include un plan de alimentație și recomandarea practicării activității fizice regulate, pierderea în greutate și schimbările stilului de viață putând să amelioreze simptomele de SOP.

De asemenea, se poate recomanda tratamentul cu antidiabetice sau anticoncepționale, pentru a reduce rezistența la insulină, respectiv nivelurile anormale de hormoni.

În concluzie

Dacă suferi de tulburări ale ciclului menstrual, infertilitate sau alte probleme care ar putea indica prezența sindromului ovarelor polichistice, nu ezita să realizezi o programare online sau la telefon (0330 999 sau 0372 839 255).