Infecția cu HPV: care sunt tulpinile cu risc crescut de cancer?
În zilele noastre, bolile cu transmitere sexuală au devenit o problemă foarte serioasă și des întâlnită, iar protejarea împotriva acestora este mai mult decât necesară.
Fiecare boală cu transmitere sexuală (BTS) poate avea nenumărate complicații, iar netratarea sau tratarea incorectă a acestora poate afecta pacienții pe viață. Mai mult, în anumite cazuri, pacientele gravide și diagnosticate cu astfel de afecțiuni le pot transmite fătului.
Printre aceste afecțiuni se numără și infecția cu virusul HPV (Papilloma Virus), aceasta fiind de altfel și una dintre cele mai des întâlnite boli cu transmitere sexuală.
Haideți să aflăm mai multe despre infecția cu Papilloma virus: cum se manifestă, care sunt potențialele complicații și cum se poate trata.
Ce este infecția cu virusul HPV?
Infecția cu Human Papillomavirus (HPV) este una dintre cele mai comune infecții cu transmitere sexuală, afectând milioane de oameni din întreaga lume.
Conform studiilor, în 2018 existau peste 43 de milioane de pacienți diagnosticați cu virusul HPV, iar numărul acestora crește exponențial de la un an la altul. Mai mult, se estimează că toate persoanele active din punct de vedere sexual vor contacta măcar o tulpină a virusului HPV pe parcursul vieții. Mare parte dintre acestea nu vor fi diagnosticate, deoarece infecția nu va prezenta simptome.
În prezent, există peste 200 de tulpini de HPV, dintre care aproximativ 40 afectează zonele genitale. Toate acestea sunt strâns legate de virusul HPV, care face parte din familia Papilloma virusurilor.
Infecția cu HPV poate afecta atât femeile, cât și bărbații, iar netratarea infecției poate duce în ambele cazuri la apariția anumitor tipuri de cancer.
Spre exemplu, infecția cu Papilloma virus este responsabilă pentru apariția a aproximativ 99% dintre cazurile de cancer de col uterin.
Totuși, majoritatea cazurilor de infecție cu HPV nu determină apariția cancerului, deoarece sistemul imunitar are puterea de a ține virusul sub control. În general, sistemul imunitar reușește să elimine infecția cu virusul HPV în câteva luni sau câțiva ani.
Tipurile de HPV și riscurile implicate
În principal, virusurile HPV sunt încadrate în două mari categorii: virusuri cu risc oncogen crescut și virusuri cu risc redus.
Virusurile HPV cu risc scăzut nu pot provoca cancer și se manifestă, în general, prin alte simptome.
În schimb, virusurile cu risc oncogen crescut pot determina apriția cancerului în diferite zone.
Tulpinile de acest fel sunt în număr de 14: HPV 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, respectiv 68.
În funcție de unde este localizat virusul (zonele genitale, orofaringe, anus, penis, vagin, vulvă etc.), există un risc crescut de cancer dacă virusul este una dintre tulpinile menționate mai sus.
Dintre cele 14 tulpini HPV cu risc oncogen crescut, tulpinile 16, 18, 31, 33, 35 și 45 sunt printre cele mai periculoase, fiind cauza unei bune părți ale diagnosticărilor cu cancer pe fondul infecției cu HPV.
Cum se transmite virusul HPV?
Human Papilloma Virus este transmis prin contactul piele pe piele. Astfel, acesta poate fi contractat prin contactul sexual vaginal, anal, sau oral.
Mai mult, atingerea intimă poate fi și ea un mod de transmitere a virusului HPV. Așadar, nu este nevoie întotdeauna de penetrare pentru a transmite infecția. Virusul HPV poate fi transmis inclusiv prin utilizarea jucăriilor sexuale nedezinfectate corespunzător.
De asemenea, Papilloma virus poate fi transmis de la mamă la făt în timpul nașterii. În acest caz, copilul poate fi afectat de papilomatoză respiratorie recurentă. În acest caz, simptomele vor fi localizate pe mucoasa care protejează aparatul respirator.
Virusul HPV – Simptome
Simptomele infecției cu virusul HPV diferă în funcție de localizarea infecției. Acestea apar dacă sistemul imunitar nu reușește să elimine virusul din organism destul de rapid.
Unul dintre principalele simptome ale infecției cu Papilloma virus este reprezentat de verucile genitale.
Acestea pot fi plane sau proeminente/pediculate și se pot localiza la nivelul vulvei, labiilor mari și mici, în cazul pacientelor de sex feminin.
La pacienții de sex masculin, localizarea este pe penis și scrot. Verucile genitale mai pot apărea și în zona anusului, pe cervix sau pe pereții vaginului.
În cazul în care virusul este transmis prin simplă atingere, pot apărea veruci comune. Acestea au aspectul unor leziuni proeminente cu suprafață aspră, deseori regăsite pe mâini și pe degete. De asemenea, un alt simptom este reprezentat de verucile plane, care pot apărea în orice zonă a corpului.
Infecția cu Papilloma virus – Diagnostic
În cazul în care există simptome la nivelul pielii, infecția cu HPV poate fi determinată în urma analizării verucilor. Din păcate, deseori infecția nu are simptome și poate trece neobservată. Cu toate acestea, pot fi dezvoltate complicații dacă afecțiunea nu este tratată la timp.
Conform recomandărilor, femeile ar trebui să efectueze testul Babeș-Papanicolau încă de la vârsta de aproximativ 21 de ani, indiferent dacă sunt sau nu active din punct de vedere sexual. Odată cu înaintarea în vârstă, testul trebuie realizat din ce în ce mai des.
La bărbați, se poate efectua, de asemenea, raclajul uretral pentru stabilirea infecției HPV și genotipare pentru identificarea tulpinilor prezente. Astfel, se poate preveni și monitoriza posibilitatea de transformare malignă a leziunilor.
Tratamentul pentru infecția cu HPV
Tratamentul împotriva infecției cu HPV se adaptează tipului de virus și localizării acestuia.
Tratamentul verucilor genitale include aplicarea de substanțe citotoxice, crioterapie, electrocauterizare, chiuretare sau terapie cu laser.
În ceea ce privește virusul HPV localizat la nivelul cervixului, se pot realiza diferite intervenții, însă doar în funcție de rezultatul anumitor teste efectuate în prealabil. Nu există un tratament efectiv pentru infecția subclinică cu HPV (diagnosticată prin testare HPV -ADN), ci doar a leziunilor cervicale.
Măsuri de prevenție
Pentru a preveni infecția cu virusul HPV, este recomandată administrarea vaccinului împotriva Papilloma virus. Momentan, acesta face parte din schema opțională de vaccinare oferită de Ministerul Sănătății din România. Vaccinul poate fi administrat tuturor pacienților, însă doar în funcție de vârstă.
Din fericire, acest vaccin este oferit gratuit pentru persoanele cu vârsta de până la 18 ani. Persoanele mai mari de 18 ani pot face vaccinul în continuare și îl vor putea achiziționa în baza unei rețete compensate.
În concluzie
Infecția cu virusul HPV este foarte des întâlnită, iar tratamentul și prevenția sunt modalități cheie de a fi protejați împotriva acesteia. Pentru a afla mai multe despre această afecțiune și pentru a lua toate măsurile necesare protecției împotriva Human Papilloma Virus, nu ezita să realizezi o programare online sau la telefon: 0330 999 sau 0372 839 255.