Diabetul-Gestational-Dorna-Medical-web
31 ian. 2024
Categorie: Diabetologie

Diabetul Gestațional – Ce este și cum se manifestă?

Deși vine cu nenumărate momente memorabile, sarcina aduce după ea și multe frici. Este o perioadă în care fiecare viitoare mămică se confruntă cu potențiale complicații care o pot afecta atât pe ea, cât și pe cel mic.

Diabetul gestațional este una dintre cele mai mai serioase complicații care pot apărea în timpul sarcinii. Acest articol te va ajuta să înțelegi ce este acesta, cum se manifestă, cum se tratează și cum se poate preveni.

Ce este și cum apare diabetul gestațional?

Diabetul gestațional este o formă de diabet întâlnită doar în timpul sarcinii în cazul pacientelor care nu au fost bolnave de diabet anterior. Vestea cea bună este că, în cele mai multe cazuri, diabetul gestațional dispare după naștere. Cu toate acestea, afecțiunea nu trebuie neglijată în perioada sarcinii.

Propriu-zis, diabetul gestațional este o afecțiune care afectează modul în care este asimilat zahărul de celule, astfel crescând nivelul de glucoză din sânge, sau hiperglicemie. Acest aspect poate afecta atât starea mamei, cât și cea a copilului, iar neglijarea simptomelor poate duce la diferite complicații.

Cauza exactă a diabetului în sarcină nu este bine definită, însă o explicație ar putea fi dată de schimbările hormonale din organism și interacțiunea acestora cu insulina și, implicit, nivelul de glucoză din sânge.

În anumite cazuri, hormonii placentari pot afecta acțiunea insulinei în corp, ducând la hiperglicemie sau insulinorezistență, ceea ce poate duce la diabet gestațional într-un timp relativ scurt.

Cu toate că nu există o cauză clară a apariției acestei afecțiuni, există diferiți factori care pot contribui la schimbările nivelului de glucoză și, astfel, la apariția diabetului în sarcină. Aceștia includ:

  • Supraponderalitate;
  • Fumat;
  • Vârsta înaintată (peste 35 de ani);
  • Rude de gradul I diagnosticate cu diabet zaharat;
  • Istoric specific în sarcini anterioare: avorturi spontane, hipertensiune arterială, infecții urinare etc;
  • Istoric specific în sarcina actuală: infecții urinare, lichid amniotic în exces, sângerări în trimestrul I, creștere în greutate bruscă etc.

Simptome – Diabet gestațional

Simptomele diabetului gestațional pot fi asemănate cu cele ale altor tipuri de diabet. Cu toate acestea, diabetul gestațional trece deseori neobservat din punct de vedere al simptomelor și este depistat doar prin intermediul testelor specializate.

Principalele simptome ale diabetului gestațional includ:

  • Oboseală crescută;
  • O senzație constantă de sete;
  • Foamea excesivă;
  • Urinarea frecventă;
  • Infecțiile recurente;
  • Vedere încețoșată;

Unele dintre aceste simptome pot fi trecute cu vederea, considerând că acestea ar putea fi simple efecte ale schimbărilor pe care corpul le suferă în perioada sarcinii. Totuși, la recomandarea medicului, se pot realiza diferite teste, cum ar fi testul de glucoză, pentru a stabili dacă simptomele sunt legate de diabetul gestațional.

Diagnosticul diabetului gestațional

Simpla observare a simptomelor menționate mai sus nu poate constitui un motiv pentru a diagnostica pacienta cu diabet. Astfel, este recomandată realizarea unui test oral de toleranță la glucoză (TTGO).

Testul presupune recoltarea glicemiei prin sânge venos dimineața, după menținerea unui post alimentar peste noapte (aproximativ 8-10 ore). Ulterior, se va administra o soluție cu un conținut ridicat de glucoză și se va repeta recoltarea la 1, respectiv 2 ore de la administrarea soluției.

Orice valoare mai mare decât cele normale poate reprezenta un diagnostic concluziv pentru diabet gestațional.

Tratamentul diabetului gestațional

În anumite cazuri de diabet gestațional, poate fi necesar un tratament pentru a menține un nivel sănătos de glucoză în corp. Acesta poate include diferite practici, cum ar fi insulinoterapia.

Insulinoterapia presupune testarea glicemiei zilnic, de câteva ori pe zi, atât à jeun, cât și după mese sau noaptea. Aceasta poate fi măsurată și cu ajutorul senzorilor speciali. Se va ținti spre un nivel normal al glicemiei în fiecare perioadă a zilei, însă trebuie luat în considerare faptul că glicemia în sarcină poate avea valori diferite.

Insulinoterapia se recomandă doar dacă abordarea unui regim special nu are rezultate.

Există și diferite tratamente medicamentoase care pot fi administrate în cazul diabetului gestațional, însă acestea sunt rareori recomandate.

Regim – Diabet gestațional

În ceea ce privește regimul și schimbarea stilului de viață pentru tratarea diabetului gestațional, este recomandată abordarea unei diete sănătoase, cu alimente nutritive bogate în fibre, dar slabe în grăsimi.

Dulciurile ar trebui limitate și poate fi alcătuită o dietă concretă pe care pacienta să o urmeze. Cu toate acestea, este esențial să menționăm că o astfel de dietă trebuie dezvoltată de un specialist, luând în considerare evoluția afecțiunii și a analizelor realizate de aceasta.

De asemenea, este recomandat controlul constant a anumitor valori, cum ar fi glicemia în sânge, greutatea și tensiunea arterială. Astfel, diabetul gestațional poate fi ținut sub control pe întreaga durată a sarcinii.

Mai mult, un stil de viață activ poate contribui la tratarea diabetului gestațional. Sunt recomandate exercițiile fizice, însă pacienta ar trebui să ia în considerare care sunt activitățile pe care le poate realiza în funcție de starea sa și evoluția sarcinii.

Concluzie

Dacă te confrunți cu simptomele diabetului gestațional, îți recomandăm să optezi pentru un control de specialitate. TTGO (test glucoză sarcină) poate fi realizat în cadrul clinicii Dorna Medical, iar tu poți afla mai multe despre acesta și alte detalii legate de diabetul gestațional prin realizarea unei programări online sau la telefon: 0330 999 sau 0372 839 255