Diagnosticarea-Diabetului-Dorna-Medical-w
01 feb. 2024
Categorie: Diabetologie

Cum poate fi diagnosticat diabetul? – tipuri, simptome, cauze, tratament, complicații

În zilele noastre, diabetul reprezintă o afecțiune din ce în ce mai des întâlnită, atât în cazul persoanelor cu vârste înaintate, cât și în rândul celor mici sau al tinerilor. Cauzele sunt nenumărate. Multe persoane dau vina pe stilul de viață nesănătos, consumul de alimente și/sau băuturi cu un conținut ridicat de zahăr sau chiar stilul de viață sedentar.

Cu toate acestea, diabetul poate avea multe alte cauze serioase, iar depistarea acestei afecțiuni cât mai rapid poate duce la creșterea calității vieții.

Așadar, haideți să aflăm mai multe despre diabet, cauzele sale, simptome, tratament și posibile complicații.

Ce este diabetul?

Diabetul zaharat este un sindrom complex, caracterizat prin hiperglicemie cronică, asociată cu tulburări ale profilurilor lipidic, proteic, hidro-electrolitic, respectiv energetic.

Cum poate fi diagnosticat diabetul?

Diagnosticul diabetului zaharat se realizează prin dozarea din sângele venos a glicemiei à jeun (după un minim de 8 ore de la ingestia de alimente), a glicemiei la 2 ore în cadrul testului de toleranță la glucoză pe cale orală, a hemoglobinei glicozilate (HbA1c) și a unei glicemii măsurate întâmplător.

Criteriile Asociației Americane de Diabet pentru diagnosticarea diabetului zaharat sunt:

–      Glicemia à jeun ≥ 126 mg/dl;

–      Glicemia la 2 ore în cursul TTGO  ≥ 200 mg/dl;

–      HbA1c ≥ 6,5%;

–      Glicemia întâmplătoare ≥ 200 mg/dl (pacientul prezentând simptome caracteristice hiperglicemiei, precum poliuria, polidipsia și scăderea ponderală).

Confirmarea diagnosticului de diabet zaharat necesită prezența a 2 teste pozitive din aceeași probă sau probe diferite. În cazul prezenței simptomelor de hiperglicemie este suficientă o valoare a glicemiei ≥ 200 mg/dl.

HbA1c reprezintă o medie a valorilor glicemiei. Atunci când este folosită pentru diagnosticarea diabetului zaharat trebuie amintit faptul că există factori care pot influența valorile, precum:  anemiile, transfuziile recente, hemodializa, tratamentul cu eritropoietină sau sarcina.

Diabet – Factori de risc

Screeningul diabetului zaharat la persoanele asimptomatice este indicat la persoanele cu suprapondere (IMC  ≥ 25 kg/m2) sau obezitate (IMC ≥ 30 kg/m2). Se impune mai ales dacă acestea prezintă unul sau mai mulți factori de risc pentru diabetul zaharat:

–      rude de gradul I cu diabet zaharat;

–      grup etnic/rasial cu risc crescut (afroamericani, hispanici);

–      istoric de boli cardiovasculare;

–      valori ale tensiunii arteriale ≥ 140/90 mmHg sau cu terapie antihipertensivă;

–      modificări ale profilului lipidic;

–      sedentarism;

–      femei cu sindrom de ovare polichistice;

–      semne clinice asociate insulinorezistenței (acantosis nigricans);

–      persoane cu prediabet;

–      femei diagnosticate cu diabet gestațional;

–      vârsta peste 45 de ani;

Tipurile de diabet

Există mai multe tipuri de diabet zaharat, printre cele mai frecvente fiind diabetul zaharat tip 2 și tip 1.

Diabetul de tip 1

Diabetul zaharat de tip 1 este cauzat de distrucția progresivă și marcantă a celulelor beta pancreatice, ducând la un deficit sever de insulină. De cele mai multe ori, cauza este un proces autoimun de distrugere selectivă a celulelor beta pancreatice, responsabile de secreția de insulină.

Diabetul de tip 2

Diabetul zaharat de tip 2 (90-95 % din cazuri) este caracterizat de insulinorezistența care duce în timp la un deficit de insulină cu grade diferite de severitate.

Există tipuri specifice de diabet zaharat cauzate de:

–      defecte genetice ale celulelor beta pancreatice;

–      defecte genetice ale acțiunii insulinei;

–      diabet zaharat apărut în contextul unor afecțiuni ale pancreasului ( pancreatită, traumatisme sau rezecții pancreatice, neoplazii);

–      diabet zaharat determinat de anumite endocrinopatii (acromegalie, sindrom Cushing, hipertiroidism);

–      diabet zaharat indus de anumite medicamente sau substanțe chimice (glucocorticoizi, hormoni tiroidieni, diazoxid, diuretice tiazidice);

–      infecții (citomegalovirus, virusul rubeolei congenitale);

–      forme de diabet zaharat mediate imun: sindromul „stiff mann”;

–      sindroame genetice asociate frecvent cu diabetul zaharat- Down, Klinefelter, Turner, etc.

Diabetul gestațional

Diabetul gestațional este o condiție temporară, apărută pentru prima dată în trimestrul II sau III de sarcină. Acesta este caracterizat prin valori glicemice crescute, valori care anterior sarcinii erau considerate ca fiind normale. Se recomandă screeningul în săptămânile 24-28 de sarcină prin testul de toleranță la glucoză pe cale orală.

Diabet zaharat – Simptome

Simptomele diabetului zaharat includ:

–      sete puternică și urinări frecvente pe parcursul zilei și nopții (polidipsie și poliurie);

–      pierdere în greutate;

–      fatigabilitate;

–      tulburări de vedere;

–      infecții recurente (urinare, respiratorii, genito-urinare, cutanate);

–      leziuni cutanate care se vindecă mai greu.

Diabet zaharat – Complicații

Complicațiile diabetului zaharat pot fi acute sau cronice.

Complicații acute

Una dintre complicațiile acute specifice diabetului zaharat este hipoglicemia, fiind reprezentată de scăderea glicemiei sub 70 mg/dl. Aceasta este insoțită de senzație de foame puternică, transpirații, tulburări de vedere și agitație.

Printre cele mai frecvente cauze se numără: tratamentul intensiv cu insulină, preparate orale precum sulfonilureicele, consumul de alcool sau aportul redus de glucide.

Cetoacidoza diabetică este caracterizată prin valori glicemice crescute (≥ 250 mg/dl), prezența cetonemiei sau cetonuriei, respectiv scăderea rezervei alcaline și a ph-lui. Manifestările frecvente sunt: slăbiciune, stare generală alterată, grețuri, vărsături, dureri abdominale difuze, reducerea apetitului, respectiv uscăciunea mucoaselor și a tegumentelor.

Complicații cronice

Complicațiile cronice ale diabetului zaharat continuă să reprezinte o cauză majoră de mortalitate și morbiditate în rândul pacienților. Acest fapt rămâne valabil în ciuda noilor terapii descoperite și a dezvoltării tehnologiei, menite să îi ajute în gestionarea corectă a bolii.

Aceste complicații apar de cele mai multe ori fără simptome, de aceea evaluarea periodică la medicul specialist diabetolog este necesară pentru identificarea și tratamentul lor.

Complicațiile cronice apar după 3-5 ani de evoluție a bolii sau pot fi prezente încă de la diagnosticarea diabetului.

Complicațiile cronice sunt:

–      neuropatia diabetică și piciorul diabetic, determinate de afectarea nervilor și vaselor de sânge de la nivelul membrelor;

–      nefropatia diabetică determinată de afectarea vaselor de la nivelul rinichilor;

–      retinopatia diabetică determinată de afectarea vaselor de la nivelul ochilor;

–      complicații macrovasculare (infarct miocardic, accident vascular cerebral, boală arterială periferică);

–      leziuni gingivale;

–      leziuni cutanate;

–      disfuncție sexuală.

Diabet zaharat – Tratament

Tratamentul recomandat pentru obținerea unui control glicemic optim este ales de medicul specialist diabetolog în funcție de tipul diabetului zaharat, comorbiditățile asociate și complianța pacientului.

Controlul valorilor glicemice și întârzierea apariției complicațiilor specifice diabetului zaharat au la bază modificarea stilului de viață. Aceasta este o componentă esențială și permanentă în managementul diabetului zaharat. Pacienții necesită o alimentație echilibrată și diversificată, activitatea fizică zilnică, abandonarea fumatului și sprijin psihosocial.

În concluzie

Diabetul este o problemă de sănătate majoră, având impact asupra a milioane de pacienți din întreaga lume. Dacă simți că te confrunți cu câteva simptome ale diabetului, echipa Dorna Medical te așteaptă într-una dintre clinici pentru a realiza toate consultațiile necesare și o schemă de tratament. Poți realiza o programare online sau ne poți contacta la 0330 999 sau 0372 839 255.