fbpx
12 mai 2024
Categorie: Diabetologie

Hipoglicemia, diagnosticare corectă și tratament eficient

Hipoglicemia – Cauze, simptome și tratament

Înțelegerea clară a hipoglicemiei, accentuează importanța diagnosticării corecte și a tratamentului eficient, cu un focus special pe pacienții cu diabet.

Hipoglicemia, cunoscută și sub numele de nivel scăzut de zahăr în sânge, este o condiție care poate afecta persoanele cu diabet, dar și pe cele fără această afecțiune. Este esențial să cunoaștem simptomele și cauzele hipoglicemiei, deoarece gestionarea promptă este crucială pentru prevenirea complicațiilor. 

Acest articol își propune să ofere o înțelegere clară a hipoglicemiei, accentuând importanța diagnosticării corecte și a tratamentului eficient, cu un focus special pe pacienții cu diabet.

Ce este hipoglicemia?

Hipoglicemia se referă la o scădere sub limita normală a concentrației de glucoză din sânge, adică sub 70 mg/dL. Glucoza este principala sursă de energie pentru organism, iar nivelurile sale sunt reglementate de hormoni, inclusiv insulina. La persoanele cu diabet, echilibrul între alimentație, medicamentele pentru diabet și activitatea fizică poate fi perturbat, ducând la hipoglicemie.

Cauzele hipoglicemiei

Cauzele hipoglicemiei variază în funcție de prezența diabetului. La persoanele cu diabet, cele mai comune cauze includ:

 • Dozele prea mari de insulină sau alte medicamente antidiabetice;
 • Mese sărite sau întârziate;
 • Efort fizic intens fără ajustarea dozei de insulină sau a aportului alimentar.

La persoanele fără diabet, hipoglicemia poate fi cauzată de:

 • Alimentație insuficientă, în special lipsa carbohidraților;
 • Consumul excesiv de alcool;
 • Anumite condiții medicale, cum ar fi insuficiența hepatică sau tumori ale pancreasului.

Hipoglicemia – Simptome

Simptomele hipoglicemiei pot varia și se pot intensifica pe măsură ce nivelul glucozei scade. Printre acestea se numără:

 • Tremurat și palpitații;
 • Transpirație rece și abundentă;
 • Senzație de foame intensă;
 • Amorțeală la nivelul buzelor sau al limbii;
 • Confuzie sau dificultăți de concentrare;
 • Oboseală inexplicabilă;
 • Vedere încețoșată;
 • Pierderea conștienței (în cazuri severe).

Hipoglicemia – Diagnostic

Diagnosticarea hipoglicemiei implică evaluarea simptomelor și testarea nivelurilor de zahăr din sânge. Pentru persoanele cu diabet, monitorizarea regulată a glicemiei este esențială. În cazul în care hipoglicemia este frecventă sau severă, medicul poate recomanda teste suplimentare pentru a identifica cauzele subiacente.

Tratamentul și Prevenirea Hipoglicemiei

Tratamentul imediat pentru hipoglicemie implică creșterea nivelului de glucoză din sânge, prin consumul de zahăr rapid absorbabil, cum ar fi:

 • Glucoză sub formă de tablete sau gel;
 • Sucuri de fructe;
 • Alimente dulci.

Pentru prevenirea episoadelor recurente de hipoglicemie, este important să se ajusteze planul de gestionare a diabetului, care poate include modificarea dozelor de medicamente, planificarea meselor și ajustarea activității fizice. Educația pacienților și monitorizarea atentă sunt, de asemenea, cruciale pentru a preveni hipoglicemia. Iată câteva strategii de prevenire:

Respectarea unui plan alimentar bine structurat: Consumul de alimente la intervale regulate, cu un echilibru între carbohidrați, proteine și grăsimi, poate ajuta la menținerea stabilității glicemiei.

Monitorizarea glicemiei: Pentru persoanele cu diabet, este esențial să se monitorizeze nivelurile glicemiei conform recomandărilor medicului. Acest lucru poate ajuta la identificarea modelurilor de hipoglicemie și la ajustarea tratamentului.

Învățarea recunoașterii semnelor și simptomelor hipoglicemiei: Recunoașterea timpurie a simptomelor permite intervenția rapidă pentru a crește glicemia, evitând astfel complicațiile.

Planificarea activității fizice: Activitatea fizică poate scădea nivelul glicemiei. Este important pentru persoanele cu diabet să planifice exercițiile fizice în jurul meselor sau să ajusteze doza de insulină, după caz, pentru a preveni hipoglicemia.

Ajustarea medicamentelor: În colaborare cu echipa medicală, pacienții ar trebui să își ajusteze dozele de medicamente, inclusiv insulina, în funcție de activitatea fizică, alimentație și nivelul glicemiei.

În Concluzie

Hipoglicemia este o afecțiune care necesită atenție și gestionare adecvată, mai ales în rândul persoanelor cu diabet. Recunoașterea timpurie a simptomelor și intervenția rapidă sunt esențiale pentru prevenirea complicațiilor. 

Prin educarea pacienților, monitorizarea atentă a glicemiei și ajustarea tratamentului, persoanele cu diabet pot trăi vieți sănătoase, minimizând riscul de hipoglicemie. Colaborarea strânsă cu echipa de îngrijire medicală și adoptarea unui stil de viață sănătos contribuie la gestionarea eficientă a diabetului și la prevenirea hipoglicemiei.

Pentru a afla mai multe detalii despre cum poți trata hipoglicemia, ne poți contacta la 0330 999 sau poți realiza o programare online