10 ian. 2024
Categorie: Dermatologie

Molluscum Contagiosum – Cauze, simptome, diagnosticare și tratament

Deși pot fi observate cu ușurință, afecțiunile dermatologice pot fi uneori trecute cu vederea, anumiți pacienți considerând că nu necesită expertiză sau îngrijiri medicale. 

Cu toate acestea, anumite modificări ale aspectului pielii trebuie investigate cât mai repede, întrucât ele pot sugera existența unei afecțiuni serioase, iar tratarea acestea este esențială. 

În acest articol vom discuta despre Molluscum Contagiosum, una dintre afecțiunile dermatologice întâlnite atât la copii, cât și la adulți, în anumite cazuri.

Ce este, cum apare și cum se manifestă Molluscum Contagiosum?

Molluscum Contagiosum este o infecție virală cutanată, cu o frecvență deosebit de ridicată la copii, în special la cei sub opt ani. Cu toate acestea, este important să remarcăm că și adulții HIV pozitivi sau cu imunitatea scăzută pot fi afectați de Molluscum Contagiosum. 

Infecția se transmite cu ușurință prin contactul direct piele-pe-piele, însă poate fi transmisă și indirect, prin intermediul obiectelor contaminate. Autoinocularea pe zonele de grataj reprezintă, de asemenea, o cale comună de transmitere. 

Molluscum Contagiosum se identifică prin leziuni la nivelul epidermului care iau forma unor papule roz sau roșii, sidefate și translucide, având un diametru cuprins între 2 mm și 8 mm. În partea centrală, aceste papule pot prezenta o mică depresiune. 

Leziunile provocate de Molluscum Contagiosum pot fi unice în cazuri mai rare, însă deseori ele vor fi dispuse sub formă de ciorchine sau cu o configurație liniară. Acestea se pot regăsi oriunde pe suprafața corporală, însă există o posibilitate mai mare ca leziunile să apară pe zonele cu frecare sau cu un grad de umezeală mai ridicat, cum ar fi zona inghinală, axilele, sau fosele poplitee. 

În general, există posibilitatea ca Molluscum Contagiosum să fie regăsit cu precădere la copiii cu dermatită atopică, datorită disfuncției barierei cutanate în această afecțiune. 

De asemenea, este esențial să menționăm faptul că Molluscum Contagiosum poate avea și complicații. Spre exemplu, o complicație comună este reprezentată de suprainfectarea bacteriană secundară, adesea cauzată de grataj. Așadar, prevenirea traumatizării leziunilor poate contribui la evitarea acestei complicații. 

Diagnosticarea Molluscum Contagiosum

Diagnosticul de Molluscum Contagiosum poate fi stabilit în principal pe baza examinării fizice a leziunilor cutanate caracteristice. De asemenea, în unele cazuri, medicul poate recomanda o biopsie a leziunii pentru a confirma diagnosticul. 

Molluscum Contagiosum – Tratament și măsuri de prevenție

Molluscum Contagiosum poate fi tratată cu soluții citotoxice, chiuretare și crioterapie. Desigur, se poate recomanda și anestezie topică, pentru a reduce disconfortul produs. După ce leziunile prezente sunt tratate, se va recomanda prevenția altor leziuni. 

Prevenția Molluscum Contagiosum include tăierea frecventă a unghiilor, evitarea traumatizării diferitelor leziuni de pe corp și dezinfectarea obiectelor personale, cum ar fi haine, prosoape, lenjerie de pat etc.

În concluzie

Molluscum Contagiosum este o infecție virală des întâlnită la copiii sub 8 ani, însă ea poate apărea și la persoanele adulte cu imunitatea scăzută sau HIV pozitive. Infecția se manifestă prin apariția unor leziuni care pot fi localizate oriunde pe suprafața corpului, cu precădere în zonele de frecare sau umede. 

Tratamentul împotriva Molluscum Contagiosum poate include soluții citotoxice, chiuretare și crioterapie, iar prevenția implică dezinfectarea obiectelor personale, evitarea traumatizării leziunilor și tăierea frecventă a unghiilor. 

Dacă suferi de Molluscum Contagiosum sau alte afecțiuni dermatologice, echipa specialității de dermato-venerologie din cadrul Dorna Medical este pregătită să îți ofere sfaturi și tratamente potrivite afecțiunilor tale. Pentru a realiza o programare, ne poți contacta telefonic sau poți realiza o programare online.