fbpx
17 ian. 2024
Categorie: Dermatologie

Eczema asteatotică – Ce este, cauze, localizare, diagnostic și tratament

Pe mulți dintre noi, anotimpul rece ne poate afecta pielea, temperaturile scăzute ducând la o piele uscată. Dacă pielea afectată nu este îngrijită frecvent și eficient, există posibilitatea să ne confruntăm cu afecțiuni mai grave. Una dintre acestea este eczema asteatotică.

Așadar, haide să aflăm mai multe despre eczema asteatotică, principalele cauze pentru apariția acesteia, simptome și tratament. 

Ce este eczema asteatotică? 

Eczema asteatotică, cunoscută și sub denumirea de eczemă xerotică sau de iarnă, reprezintă o dermatită subacută caracterizată prin pete eritematoase (roșii), scuamoase, pruriginoase, fiind frecvent asociată cu uscăciunea și deshidratarea pielii. 

Numele afecțiunii provine din termenul „asteatoză”, care se referă la absența secrețiilor adipoase ale pielii. Propriu-zis, este afectat stratul lipidic al pielii care ia contact temperaturi scăzute și fenomene meteorologice extreme (ex. vânt), ceea ce duce la pierderi de apă la nivelul stratului cornos al epidermului, cu pierderea funcției de barieră cutanată. Dacă pielea nu primește hidratarea de care are nevoie, aceasta se fisurează și capătă aspectul porțelanului crăpat. 

Deși eczema asteatotică poate părea o afecțiune care scade nivelul de confort considerabil, aceasta poate fi tratată complet prin intermediul unui tratament specific, urmat de asigurarea anumitor măsuri de protecție a pielii.

Cauzele și localizarea eczemei asteatotice

Eczemele asteatotice sunt leziuni specifice anotimpului rece, când umiditatea și temperaturile sunt relativ scăzute. Afecțiunea poate apărea, de asemenea, la adulți și adolescenți care fac dușuri și băi frecvente, utilizând săpunuri agresive sau nepotrivite tipului de piele pe care îl au, care pot afecta bariera naturală a pielii. 

Inițial, pielea este afectată de frig și lipsa umezelii, ceaa ce duce la uscarea acesteia. O piele uscată poate fi însoțită deseori de mâncărimi, iar traumatizarea zonelor afectate (prin scărpinat) poate duce la apariția fisurilor, asemănate cu porțelanul crăpat, așa cum am menționat anterior și cu „piatra de pavaj”.

Alte cauze pentru apariția eczemelor asteatotice pot fi reprezentate de afecțiuni de care pacientul suferă deja, cum ar fi hipotiroidism, malnutriție (deficit de zinc), ichitoză (boală genetică), limfoame cutanate, sau scăderea bruscă în greutate. Mai mult, afecțiunea poate fi provocată și de utilizarea anumitor tipuri de medicamente, cum ar fi diureticele sau retinoizii sistemici.

Eczemele asteatotice sunt întâlnite frecvent pe suprafața extremităților, însă acestea pot apărea ocazional și pe trunchi.

Diagnosticarea eczemei asteatotice

Diagnosticul de eczemă asteatotică poate fi stabilit în baza aspectului clinic, în general nefiind necesare teste suplimentare. 

Cu toate acestea, poate fi uneori recomandat ca pacientul să opteze pentru o evaluare generală a stării sale de sănătate, întrucât această afecțiune poate fi și o urmare a altor probleme de sănătate. 

Spre exemplu, dacă un pacient se confruntă cu eczeme asteatotice, există posibilitatea să fie sfătuit să realizeze anumite analize de laborator care să testeze funcția tiroidiană. Desigur, această recomandare va fi făcută în cazul în care acesta prezintă alte simptome specifice afecțiunilor tiroidiene, cum ar fi creștere în greutate sau fire de păr subțiri.

Eczema asteatotică – Tratament

În cazul în care suferiți de eczeme asteatotice care s-au transformat în mici fisuri ale pielii, este recomandată terapia topică cu corticosteroizi. Cu toate acestea, vă sfătuim să folosiți astfel de tratamente doar la recomandarea medicului și în urma unui examen clinic.

În general, cea mai bună metodă de a trata eczemele asteatotice este prin a menține hidratarea optimă a stratului cornos. În sezonul rece și nu numai, acesta poate fi protejat prin utilizarea emolientelor (cremelor), însă este esențial să utilizați produse potrivite tipului de piele și afecțiunii de care suferiți în momentul respectiv.

De asemenea, este recomandat să utilizați săpunuri blânde și să reduceți durata băilor și dușurilor. Mai mult, întrucât dușul cu apă fierbinte poate afecta pielea, se recomandă, în schimb, utilizarea apei calde, care să nu provoace un disconfort.

Protejarea extremităților cu mănuși călduroase și/sau încălțăminte adecvată sunt, de asemenea, recomandări demne de urmat pentru a ne feri de eczemele xerotice. În principal, protecția împotriva frigului încă de la primele zile cu temperaturi scăzute poate reprezenta cel mai bun tratament în lupta împotriva eczemelor de iarnă.

Dacă și tu te confrunți cu astfel de afecțiuni în perioada sezonului rece, nu ezita să ne contactezi sau să te programezi online pentru un consult în una dintre clinicile noastre.