fbpx
12 mai 2024

Anorexia nervoasă, o tulburare alimentară și psihologică gravă

Anorexia nervoasă – Cauze, simptome și tratament

Anorexia nervoasă, cunoscută adesea simplu ca anorexie, este o tulburare alimentară și psihologică gravă caracterizată prin percepția distorsionată a greutății corporale și frica intensă de a câștiga în greutate. 

Aceasta conduce la restricții alimentare severe și poate avea consecințe serioase asupra sănătății. Anorexia afectează nu numai individul, dar și familia și prietenii, având un impact semnificativ asupra societății.

Ce este anorexia nervoasă?

Anorexia nervoasă este o tulburare metabolică profundă, încadrându-se în categoria bolilor metabolice datorită modului în care afectează utilizarea energiei și conservarea resurselor corporale. Persoanele care suferă de anorexie văd adesea o imagine distorsionată a propriului corp, perceput ca fiind supraponderal chiar și când este subponderal.

Cauzele anorexiei nervoase

Cauzele anorexiei sunt multiple și complexe, incluzând factori genetici, biologici, psihologici, și sociali. Presiunile societale și idealele culturale de frumusețe pot juca un rol semnificativ, la fel și evenimentele de viață stresante sau traumele. Studiile sugerează că anumite caracteristici personale, cum ar fi perfecționismul și sensibilitatea la schimbările din mediul înconjurător, pot crește riscul.

Anorexia nervoasă – Simptome

Simptomele anorexiei nervoase variază de la restricții alimentare extreme la exerciții fizice excesive, folosirea laxativelor și vărsături auto-induse. Semnele fizice includ:

  • subțierea extremă
  • oboseală, insomnie
  • întârzierea dezvoltării la adolescenți 
  • amenoree (absența menstruației)

Anorexia nervoasă – Diagnostic

Diagnosticarea anorexiei nervoase implică evaluări medicale, psihologice și nutriționale detaliate. Testele pot include analize de sânge pentru a verifica dezechilibrele nutriționale și alte condiții de sănătate care pot imita simptomele anorexiei. Este crucial să se diferențieze anorexia de alte tulburări alimentare și condiții medicale.

Tratamentul și prevenirea anorexiei nervoase

Tratamentul anorexiei nervoase este complex și adesea implică o echipă multidisciplinară de sănătate, incluzând medici, nutriționiști, și terapeuți. Terapia comportamentală cognitivă este frecvent utilizată pentru a aborda problemele legate de imaginea corporală și comportamentul alimentar. Suportul nutrițional și monitorizarea medicală sunt esențiale pentru recuperarea fizică.

În concluzie

Anorexia nervoasă este o tulburare serioasă, cu implicații majore asupra sănătății individuale și sociale. Recunoașterea timpurie a simptomelor și intervenția multidisciplinară pot îmbunătăți semnificativ prognosticul. 

Educația și conștientizarea cu privire la realitățile anorexiei nervoase sunt vitale pentru prevenire și pentru a sprijini persoanele afectate să caute ajutor. De asemenea, crearea unui mediu de suport din partea familiei și a prietenilor este crucială în procesul de recuperare.

Dacă dorești să afli mai multe informații despre cum poate fi ținută sub control anorexia, ne poți contacta la 0330 999 sau poți realixa o programare online