Slider

Ce greutate trebuie să aibă ghiozdanul copilului tău? Recomandările doctorului Marius Sainiuc, medic specialist Ortopedie-Traumatologie la Dorna Medical, pentru părinți

Abia a început școala, iar ghiozdanele copiilor cântăresc din ce în ce mai mult. Toți profesorii au pretenția ca la materia lor, elevul să aducă unul sau două caiete speciale și manualul.

Până și bobocii din clasa I nu au o misiune mai ușoară, iar de multe ori expresia „e mai mare ghiozdanul decât copilul” nu este nicicum exagerată, ci are o bază reală în realitate, din păcate.

Pe lângă caiete și manuale, în ghiozdan, elevii mai cară penarul, sticla cu apă,  pachețelul cu mâncare, echipamentul pentru sport! Și, atenție! În curând, Ministerul Educației va autoriza celebrele auxiliare, iar profesorii le vor putea recomanda din nou elevilor, ceea ce înseamnă greutate în plus în ghiozdan. Un studiu recent al specialiştilor americani a demonstrat că rucsacul trebuie să cântărească, în medie, 8,2 la sută din greutatea copilului.

poza2 articolghiozdan

CITEȘTE ȘI: Traumatismele ortopedice ale  locuitorilor din zona de munte. Interviu cu dr. ortoped Marius Sainiuc

Care sunt riscurile și care e greutatea adecvată a ghiozdanului în funcție de vârsta/ greutatea unui elev: despre toate aceste aspecte am discutat cu dr. Marius Sainiuc, medic specialist Ortopedie-Traumatologie la Policlinica Dorna Medical.

„A început școala. Fiecare dintre noi ne amintim cu mai multă sau mai puțină plăcere de ziua de începere a școlii, de prezența entuziastă a profesorilor și a directorilor în prima zi de școală și de promisiunile fiecăruia dintre colegi că în acel an va excela la învățătură.
Ideal ar fi ca întregul an școlar să se desfășoare astfel. Totuși, greutățile încep chiar din a doua zi, și primul lucru care îngreunează activitatea micului școlar este… ghiozdanul supraîncărcat!


Oasele copiilor nu sunt structurate pentru a rezista la stres mecanic (elevii nu trebuie să care greutăți mari). Acestea sunt mult mai elastice, mai rezistente în cazul apariției traumatismelor, însă ar trebui să avem grijă la câte kilograme cară în spate în fiecare zi micuții noștri. Dacă exagerăm cu aceste greutăți, putem favoriza apariția cifozei dorsale sau a scoliozelor. Acest fapt este valabil atât pentru școlarii din ciclul primar, cât și pentru adolescenții care au crescut brusc în ultimul an.

În următorul tabel, veți găsi niște date orientative privind greutatea maximă recomandată pe care o poate purta un copil în mod constant, fără să cauzeze alte probleme:

poza4 articolghiozdan

În orice caz, nu ignorați nicio durere de spate de-a copilului și adresați-vă specialistului! Partea bună este că acest tip de deviaţii ale coloanei, depistate la timp, pot fi tratate cu succes la Policlinica Dorna Medical.

Programați-vă la:
0330 100 427
0751 516 175
0751 191 445

    

Articol de Aura Stan, PR Dorna Medical           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laboratoare Analize Medicale


Centre Imagistica Medicala


Certificari - Acreditari     

SR EN ISO 15189 acreditat de catre Asociatia de Acreditare din Romania RENAR cu certificatul nr. LM001.