Slider

Cinci semne ca mănânci prea mult zahăr! Cum scapi de dependența de dulciuri

Nu ma miră pe nimeni că dulciurile și băuturile carbogazoase sunt consumate în exces la final de weekend. Dorna Medical le recomandă pacienților un stil de viață sănătos, în care moderația să fie cuvântul de bază. Însă, oare, câți dintre noi păstrăm măsura în toate și ne oprim, de exemplu, după primul pătrățel de înghețată?

Cinci semne ca mănânci prea mult ZAHĂR:

1. Simți nevoia de carbohidrați/zahăr!
Tot timpul ai senzația că vrei ceva dulce.

2.Te simți obosit și fără energie!
Alimentele cu concentrație mare de zahăr te energizează o scurtă perioadă de timp ,după care glicemia scade și te simți obosit.

3. Iei in greutate!
Zahărul în exces cauzează rezistența organismului la insulină, ceea ce duce la obezitate și diabet.

4. Răcești frecvent!
Excesul de zahăr dereglează sistemul imunitar si capacitatea lui de a lupta împotriva infecțiilor.

5. Ai probleme cu pielea!
La nivelul pielii, zahărul cauzează diverse forme de dermatite seboreice (îngrășarea excesivă a tenului).

Cât de toxic este consumul de zahăr pe termen lung

Pe termen lung, efectele zahărului în exces asupra creierului pot fi devastatoare, arată o serie de studii. Experții de la Universitatea New South Whales din Australia au descoperit că dietele bogate în zahăr și grăsimi alterează cu o viteză surprinzătoare anumite abilități ale creierului, în doar o singură săptămână. Mai mult, în testele efectuate pe animale, ei au observat că efectele nocive asupra capacităților cognitive au apărut chiar și atunci când cobaii au urmat o dietă sănătoasă, dar au consumat apă îndulcită. Experții sunt de părere că alterarea abilităților creierului, cauzată de alimentația bogată în zahăr și grăsimi ar putea fi ireversibilă. Totodată, consumul constant de zahăr și în special de băuturi carbogazoase dulci ar putea produce prejudicii creierului similare cu cele întâlnite la pacienții cu Alzheimer, spun specialiștii de la Universitatea Macquarie din Sidney. Ei au observat modificări la nivelul a 300 de tipuri de proteine în cazul șoarecilor care au consumat apă îndulcită cu o cantitate de sucroză echivalentă concentrației de zahăr din sucuri.

Cum să nu mai ai poftă de dulce

Dacă ești dependent de dulciuri (zahăr), vino la Dorna Medical să găsim împreună o soluție! Orice dependență poate fi depășită, însă cu ajutor specializat! Pentru noi, munca în echipă este esențială și tocmai de aceea atunci când avem în față un pacient, încercăm să găsim soluții la problema acestuia de sănătate alături de colegii noștri (interdisciplinaritatea actului medical).

În acest caz, putem începe cu analize de sânge, printre care și glicemia etc, apoi cu investigații endocrinologice, pentru ca mai apoi, să treci prin cabinetul unui medic specializat în „Diabet, nutriție și boli metabolice”. Alături de tine va fi apoi un nutriționst dietetician și, la nevoie, un psiholog care te va ajuta să afli care e cauza adicției tale. De obicei, dulciurile sunt „falși prieteni” care te ajută să umpli goluri, să obții plăcere pe moment, dar care în timp, îți fac rău.

Ai încredere în noi! Începe cu o programare!

0330 100 427
0751 516 175
0751 191 445

 

 

 

 

 

 

Laboratoare Analize Medicale


Centre Imagistica Medicala


Certificari - Acreditari     

SR EN ISO 15189 acreditat de catre Asociatia de Acreditare din Romania RENAR cu certificatul nr. LM001.