Slider

Vizita la ortopedul pediatru - când și de ce? Sfaturi pentru părinți

Deoarece, după naștere, corpul bebelușului se dezvoltă foarte rapid, este important să se monitorizeze formarea tuturor sistemelor, inclusiv a celui osos. Prima vizită la medicul ortoped este planificată atunci când copilul împlinește o lună, dar poate fi făcută, la cerere, chiar și mai devreme, după ieșirea din maternitate.

În această etapă, expertul trebuie să stabilească dacă nu există malformații congenitale ale copilului: luxații, platfus, picior strâmb, displazie de șold etc. Dacă sunt depistate la o vârstă fragedă, cele mai multe dintre problemele legate de ortopedie se corectează fără intervenții chirurgicale. În cazul în care tratamentul începe la timp, scheletul copilului se dezvoltă în mod corect și complet funcțional.

CITEȘTE ȘI: Traumatismele ortopedice ale  locuitorilor din zona de munte. Interviu cu dr. ortoped Marius Sainiuc

Chiar dacă părinții nu observă niciun fel de anomalie, copilul trebuie consultat de un ortoped. De exemplu, displazia de șold (boală care apare la 1 din 1000 de nou-născuţi şi este provocată de dezvoltarea anormală a articulaţiei coxo-femurale) nu poate fi diagnosticată fără ajutorul unui specialist, dar timpul pierdut aduce cu sine consecințe grave. Formele avansate ale bolii pot afecta mersul, sunt dureroase și chiar pot duce la invaliditate. Dar în cazul în care displazia este diagnosticată în primele trei luni de viață, corecția nu va dura mai mult de câteva luni, iar copilul va scăpa de această problemă pentru totdeauna fără consecințe.

Chiar dacă cele mai multe probleme ale sistemului osos apar în primul an de viață, nu înseamnă că după această vârstă, consultațiile ortopedice nu mai sunt necesare, mai ales că micuții adoptă de cele mai multe ori posturi greșite sau aspectul picioarelor lor e unul anormal („paranteze”, „membre inferioare în X”). În plus, chiar și atunci când par a se fi dezvoltat armonios din punct de vedere locomotor, copiii pot deprinde obiceiuri greșite: de a păși pe vârfuri, de a avea un mers incorect, legănat, greoi. De multe ori, vina le aparține chiar părinților care aleg o încălțăminte nepotrivită.


La Dorna Medical, dr. Filip Florin, medic primar chirurgie si ortopedie pediatrică, te așteaptă cu micuțul tău la un consult de specialitate! În plus, investigațiile ortopedice pot fi completate de cele de imagistică medicală, realizate cu ajutorul aparaturii ultraperformante. Mai exact, pe partea de imagistică medicală, în cadrul Dorna Medical, avem aparatură pentru toate examinările care sunt solicitate în mod uzual în Ortopedie și Traumatologie. Avem posibilitatea de a face radiografii în cazul traumatismelor de membre, computer tomograf (CT) în cazul traumatismelor de bazin, traumatismelor articulare sau a celor complexe și RMN în cazul leziunilor de părți moi.

Programări:
0330 100 427
0751 516 175
0751 191 445

 

 

 

 

 

 

Laboratoare Analize Medicale


Centre Imagistica Medicala


Certificari - Acreditari     

SR EN ISO 15189 acreditat de catre Asociatia de Acreditare din Romania RENAR cu certificatul nr. LM001.