Slider

Cum poate fi prevenită și ce să faci în caz de insolaţie la copii. Recomandările medicului Alina Horia, specialist pediatru la Dorna Medical

Urmează temperaturi de peste 30 de grade Celsius la nivel național! E adevărat, în Bucovina suntem mai norocoși, dar canicula nu ne ocolește nici pe noi! Cei mai vulnerabili sunt copiii...

Copiii se supraîncălzesc mult mai ușor decât adulții. Academia Americană a Pediatrilor susține că cei mici generează cu 20-25% mai multă căldură pentru greutatea lor în timpul efortului fizic decât adulții. Efectiv ea apare atunci când prea mult lichid se pierde din corpul copilului și temperatura internă depășește 40.5 grade Celsius. Cu alte cuvinte, mecanismul de termoreglare se destabilizează...

Am abordat acest subiect de actualitate - insolația la copii - cu dr. Alina Horia, medic specialist pediatru la Policnica Dorna Medical din Vatra Dornei.

1. De ce este mai periculoasă insolația la copii decât la adulți?

 Insolația este supraîncălzirea organismului datorită expunerii neadecvate la temperaturi ridicate. La copii este mai  periculoasă și se instalează mai rapid deoarece au o suprafața corporală mai mică și mecanisme de termoreglare mai puțin eficiente.

2. Care sunt simptomele care ar trebui să-i alarmeze pe părinți?

Semnalele de alarmă care ar trebui să îndrume părintele la medic sunt: vărsăturile repetate (care persistă de  circa12 ore), refuzul sistematic al alimentației, deshidratarea, somnolența, febră ridicată (>39 grade Celsius), durerile de burtă intense, vărsături.
În genereal, semnele insolației: febră +/- frison, somnolență/iritabilitae,  dureri de cap, deshidratare (tegumente uscate, urină mai puțină, ochi înfundați în orbite).

3. Cum prevenim insolația la cei mici?

Este necesar să ținem cont de câteva reguli:  să evităm să îi scoatem pe copii afară sau să îi ținem în soare între orele 11:00-18:00! În plus, este esențială hidratarea, trebuie să le oferim permanent micuților apa plată (nu suc!). Desigur, le vom alege ținute lejere -  îmbrăcăminte de culoare deschisă - și  nu vom uitat de protecția capului cu pălărioare. Și încă un sfat: să nu lăsați copilul în mașină dacă intrați într-un magazin, oricât de puțin vă gândiți că durează!

4. Dar arsurile solare?

Arsurile solare pot fi prevenite cu cremă cu protecție solară cu SPF 30-50, adecvată vârstei, reaplicată la două-trei ore și după ce iese din apă. Este important, de asemenea, să se respecte intervalului orar de  expunere la soare, între orele 11:00-17:00.  În cazul în care apar în urma expunerii incorecte la soare, se pun comprese sterile cu apă rece, gel cu aloe vera sau spray cu apă termală.

5. Care sunt primele măsuri pe care trebuie să le ia părinții în  caz de instalare a a insolație?

În primul rând, să asigure hidratarea copiilor cu lichide la temperatură camerei. Apoi, să folosească comprese cu apă la temperatură camerei - antitermice la nevoie . În orice caz, este necesar să vă adresați medicului pentru a evalua corect gravitatea situației!

 Dacă micuțul vostru prezintă simptomele insolației, nu le ignorați sau subestimați, ci p
rezentați-vă de urgență la medicul pediatru!

Programări:
0330 100 427
0751 516 175
0751 191 445

Articol de: Aura Stan, PR Dorna Medical

 

 

 

 

 

 

Laboratoare Analize Medicale


Centre Imagistica Medicala


Certificari - Acreditari     

SR EN ISO 15189 acreditat de catre Asociatia de Acreditare din Romania RENAR cu certificatul nr. LM001.