Slider

Hepatita - boala care nu doare. De ce o campanie de testare a virusurilor hepatitice B și C? 

Având în vedere că „Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitei” este marcată în toată lumea la data de 28 iulie, vineri, pe 27 iulie, în toate Laboratoarele Dorna Medical s-au efectuat teste pentru virusurile hepatice B și C la un preț promoțional. Campania de testare a hepatitelor B și C, inițiată și în acest an de doamna doctor Alina-Daniela Mihailiuc, medic primar Boli Infecțioase, a devenit deja o tradiție la nivelul județului Suceava, iar Dorna Medical s-a alăturat acestui demers de sănătate publică cu mult entuziasm și dăruire.

CITEȘTE ȘI: Interviu cu dr. Iuliana Galeanu, medic primar gastroenterolog la Dorna Medical: „Atât timp cât depistăm boala într-o fază precoce, aproape orice poate fi tratat, chiar dacă surprindem și un nodul suspect la ficat. Testarea este esențială!”

„Hepatitele virale cronice reprezintă o problemă majoră de sănătate la nivel mondial, datorită evoluţiei clinice asimptomatice şi lipsei de atenţie publică, fiind considerate o adevărată „pandemie silențioasă”. Persistenţa infecţiei şi progresia lentă şi asimptomatică a afectării hepatice cresc riscul de apariţie a cirozei hepatice şi a complicaţiilor acesteia (insuficienţa hepatică cronică şi hepatocarcinomul). Din aceste motive, pacienţii NU sunt constienţi de statusul infecţiei cu HCV sau HVB şi ca urmare nu sunt diagnosticaţi la timp. De cele mai multe ori diagnosticul se pune tardiv, atunci când gradul de afectare hepatică este avansat sau chiar în stadiul de ciroză (de)compensată sau HCC. De ce vorbim de sănătate publică? Pe de o parte, datorită acestei perioade lungi de timp în care pacienţii sunt asimptomatici, dar contagioşi (10-12-15 ani sau chiar mai mult, în care au viremii mai mari sau mai mici, dar detectabile şi deci pot transmite boala). Pe de altă parte, după ce se pune diagnosticul de “hepatită cronică”, stilul de viaţă al individului se schimbă, scade calitatea vieţii, creşte frecvenţa adresării la medic, creşte numărul de zile de spitalizare şi, evident, cresc costurile aferente serviciilor de sănătate. Tocmai de aceea, testarea pentru hepatită este extrem de importantă”, declară inițiatorii campaniei.

Dorna Medical, mereu aproape de pacienții ei

În primul rând, Dorna Medical a răspuns pozitiv acestei provocări ne pasă de pacienții noștri, având convingerea că prevenția oricărei afecțiuni poate salva vieți. În plus, statisticile în privința hepatitei sunt, într-adevăr, îngrijorătoare.

„Prețul promoțional înseamnă acea plată numai a reactivilor, a factorului uman (personal, întregul instrumentar) practic este exclusă, iar laboratoarele fac un serviciu din acest punct de vedere, deoarece aceste analize/ determinări nu sunt decontate de Casa de Asigurări de sănătate, cu excepția gravidelor”, a punctat și dr. Irina Ioana Badrajan, medic primar Medicină de Familie, secretara generală a Colegiului Medicilor Suceava.

De asemenea, Alexandra Dinu, eleva care în 2017 a fost admisă prima la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București,  în prezent o studentă de nota 10,s-a alăturat campaniei demarate de Dorna Medical privind importanța testării pentru virusurile hepatice.

„Testarea pentru hepatită este extrem de importantă și mulțumită specialiștilor, precum cei de la Dorna Medical, importanța acesteia va ajunge la urechile oamenilor. Vă felicit pentru munca nobilă pe care o faceți, promovând sănătatea și informând oamenii despre diverse afecțiuni! Iar, voi, pacienților, testați-vă!”, este mesajul tinerei mediciniste.

 

În România mor anual aproape 3.000 de oameni din cauza cirozei

Hepatita este o boală care face aproape la fel de multe victime ca SIDA, cauzând aproximativ 1,5 milioane de decese în fiecare an la nivel mondial. Imaginați-vă că din cauza virusului HIV, în lume, la fiecare zece secunde, un om moare. Nici în cazul hepatitei, situația nu este departe de aceste cifre.

Potrivit Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România - APAH-RO, în România, aproximativ 800.000 de persoane au hepatită cronică B, iar 600.000 de persoane au hepatită cronică C. Datele sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât avem în vedere faptul că țara noastră se află pe primul loc la nivel european, din punct de vedere al numărului total de cazuri de hepatită C. În contextul dat, în România, își pierd viața circa 3.000 de oameni din cauza cirozei provocate de hepatită.

Marea problemă în țara noastră este că nu există programe bine puse la punct de depistare a cazurilor de hepatită, astfel încât să fie limitată transmiterea virusului în comunități. În general, românii află că sunt purtători de virusuri hepatice la internarea în spital pentru alte afecțiuni.

Mulți nu știu că au contractat virusul. Medicii spun că mai mult de jumătate dintre pacienți ajung la doctor abia atunci când suferă complicații: ciroză sau cancer hepatic.

Testarea în laboratoarele Dorna Medical este o procedură efectuată la cele mai înalte standarde

Vă reamintim că depistarea precoce a persoanelor infectate cu virusurile hepatice B sau C, înainte de apariția simptomelor și semidepistarea semnelor de boală, poate salva vieți! Iar testarea în laboratoarele Dorna Medical este o procedură efectuată la cele mai înalte standarde, după cum a explicat și dr. Badrajan.

„Față de Laboratoare Dorna Medical, eu am o admirație și un respect foarte mare pentru că sunt axate pe interesul față de sănătatea publică și față de suferințele bolnavilor. În plus, pe lângă aparatura ultraperformantă din aceste laboratoare, mai sunt și alte mijloace de diagnostic pe care Dorna Medical le-a preluat și le-a implementat în diverse orașe din Suceava și Bistrița-Năsăud. Politica pe care o duc aceste laboratoare este extraordinară, pentru că managerii au o viziune foarte largă, de viitor, și-o dăruire față de pacienți extraordinară, fără a mai vorbi de profesionalismul specialiștilor. La Dorna Medical, angajații dau dovadă de un profesionalism riguros, iar aparatura este ultraperformantă!”, a declarat dr. Irina Ioana Badrajan, medic primar Medicină de Familie, secretara generală a Colegiului Medicilor Suceava.

Articol: Aura Stan, PR Dorna Medical

 

 

 

 

 

 

Laboratoare Analize Medicale


Centre Imagistica Medicala


Certificari - Acreditari     

SR EN ISO 15189 acreditat de catre Asociatia de Acreditare din Romania RENAR cu certificatul nr. LM001.