Slider

Depresia – boala tăcută care te transformă în totalitate. Interviu cu dr. Adrian Roșanu, medic specialist psihiatru al Policlinicii Dorna Medical

DEPRESIE 1

John Milton, un poet englez, spunea că „mintea umană poate face rai din iad și iad din rai‟.  Ce se întâmplă atunci când pierdem controlul, când nu mai avem mecanismele și forța necesară de a preschimba o stare proastă într-una bună, în care suferința psihică devine mod de a fi, lipsa de sens -  o constantă, iar cele mai simple activități se transformă într-o adevărată corvoadă?! Specialiștii sintetizează toate aceste stări sub un singur nume – „depresie”.  Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății arată că peste 350 de milioane de persoane din întreaga lume și peste două milioane de români suferă de depresie, iar numărul persoanele care suferă de această afecțiune este într-o creștere alarmantă.

Deși în ultimii ani, au existat numeroase campanii de conștientizare, „boala secolului”, așa cum a fost numită depresia, rămâne o afecțiune încă neînțeleasă de cei din jur și înconjurată de multe prejudecăți. Dincolo de a fi un diagnostic medical și un bagaj de suferințe individuale, această afecțiune psihică este de multe ori stigmatizată în societate pe nedrept. Dacă ne luxăm glezna sau ne fracturăm o mână, este firesc să apelăm la un ortoped. Însă de ce oare mulți bolnavi de depresie suferă în tăcere și nu se tratează?

DEPRESIE 2

Atunci când depresia acaparează pe deplin psihicul unei persoane, este instalată pe deplin în plan emoțional, încep să apăra și semne fizice ale prezenței sale. Asta înseamnă că a avut loc somatizarea depresiei, adică starea psihică degradantă se resimte la nivel fizic. Lipsa de energie, scăderea poftei de mâncare sau, dimpotrivă, refugiul în mâncare, și insomnia sunt numai câteva dintre „semne”.

În acest context, psihologii trag un puternic semnal de alarmă și consideră că un tratament aplicat din timp poate opri boala să escaladeze în forma sa cea mai gravă — dorința de sinucidere sau chiar sinuciderea.

Am abordat acest subiect delicat cu dr. Adrian Roșanu, medic specialist psihiatru al Policlinicii Dorna Medical.

1. De multe ori, depresia se confundă cu o dispoziție prostă și invers. Ce este de fapt depresia şi cum se manifestă această afecţiune? Care sunt simptomele și „semnalele de alarmă” care să ne trimită la psihiatru?

Depresia este o condiție medicală serioasă și gravă care afectează toate domeniile de funcționare, în special prin impactul socio-profesional negativ pe care îl are asupra individului. Un cumul de simptome linkate printre care hipobulia (scăderea voinței), anhedonia (pierderea plăcerii, a interesului pentru lucrurile considerate anterior că fiind plăcute), scăderea elanului, idei de vinovăție și devalorizare, reducerea stimei față de sine și a încrederii în sine, tulburările hipnice, scăderea apetitului alimentar și a libidoului, reducerea capacităților cognitive, lentoare generală constitue tabloul simptomatologic al tulburărilor afective văzute din perspectivă dispoziției depresive.

DEPRESIE 3

2. Care sunt cauzele depresiei?

Nu a fost decelată o cauză anume care determină depresia, ci mai mult o combinație de factori genetici, biochimici, psihologici și de mediu care ar favoriza instalarea acesteia. În funcție de vârstă, sex,  statusul socio-profesional, aderență la un grup, printre factorii cei mai des întâlniți se numără: evenimentele stresante, structura de personalitate, istoricul familial de afecțiune psihiatrică, singurătatea (prin tendința marcată la izolare), alcoolul și alte droguri, medicamentele, relațiile conflictuale cu familia sau la locul de muncă, moartea sau pierderea unei persoane dragi, abuzul, evenimente majore de viață (schimbarea domiciliului, concedierea, divorțul).

3. Cum o putem preveni?

E greu de concluzionat în câteva cuvinte dat fiind secolul vitezei în care ne aflăm. Un regim de viață echilibrat, compartimentarea vieții prin separarea distinctă a activităților  ce țin de slujbă, față de cele personale, evitarea situațiilor stres generatoare și a conflictelor în genere, „să vedem întotdeauna partea plină a paharului”-partea pozitivă, benefică și constructivă, legarea de noi prietenii și consolidarea relațiilor, relaxare prin activități deconectante de la cotidian, sportul, o alimentație echilibrată, schimbarea stilului de viață,  așa doar că să enumerăm câteva modalități „preventive”.

4. Când este necesară medicaţia antidepresivă? Unii oameni se feresc de tratament, îngrijorați că le-ar putea da dependență sau medicamentele „le prăjesc creierii”? Cât adevăr există în asemenea presupoziții?

Medicația este necesară ori de câte ori medicul psihiatru o consideră și de regulă în strânsă colaborare cu pacientul. Alegerea momentului de introducere a medicației specifice este tardivă și condiționată de prezentarea cu dificultate la medicul specialist. Suntem o societate tradiționalistă, în care topicul legat de psihiatru și afecțiunile psihiatrice încă este considerat tabu, cu toate acestea lucrurile încep să se schimbe, iar adresabilitatea crește. În ceea ce privește „dependența” cu ghilimele de rigoare, după stabilirea diagnosticului, medicul trebuie să prezinte soluțiile de tratament, posibilele interacțiuni medicamentoase, efectele secundare și desigur estimarea duratei tratamentului. Un procent infim de medicamente pot da dependența, dar nici un medic nu va risca voit o astfel de situație, întrucât principiul „primum non nocere” („în primul rând, nu dăuna! - n.r.) este căpătâiul eticii medicale.

5. Cât de mult contează sprijinul familiei și a celor dragi pentru pacientul afectat de depresie?

Revenirea la statusul anterior instalării depresiei, este fără doar și poate dependentă de implicarea familiei, prietenilor, apropiaților, toate aflate în strânsă relație cu medicul psihiatru și psihologul.

6. Multe mămici se confruntă cu „depresia postpartum”. Ce sfat le-ați da femeilor care observă că este ceva în neregulă cu ele, dar așteaptă să treacă de la sine starea?

O parte dintre tinerele mămici, din cauza lipsei de suport afectiv din partea soțului, a familiei, a lipsei de experiență - fiind la prima naștere, a statului socio-economic, și a sarcinii în sine, în perioada lehuziei pot dezvolta simptome depresive. Ce se recomandă: este colaborarea strânsă cu medicul de familie și medicul ginecolog, care la primul semn de depresie orientează tinerele mămici către medicul specialist psihiatru.

DEPRESIE 4

7. De ce credeți că depresia este încă o afecțiune stigmatizată de către cei din jur?

Stigmatizare, ca să revin la întrebarea anterioară, nu putem spune că vine din noutatea a ceea ce înseamnă psihiatria și psihiatrul, ci a popularizării mass-media a aspectelor legate de acea ramură a psihiatriei care se ocupă cu cazurile ce necesită internare din cauza violenței, patologiilor psihotice, a abuzurilor, dar și acestea sunt tratabile cu diferite abordări farmacologice și psihoterapeutice.

8. Ceai de tei și de sunătoare, terapie cu uleiuri parfumate, credință, recompensări de moment (cumpărături, vacanțe): au terapiile alternatice și automedicația homeopată vreun efect în ameliorarea bolii?

Formația medicală este cea care mă ghidează în procesul terapeutic, și în consecință asupra metodelor de tratament. Medicația homeopată a început să câștige teren, dar NU poate înlocui medicația specific psihiatrică. Procesul terapeutic în sine este unul complex, psihiatric (prin medicația psihotropă, consilierea psihiatrică), psihologic (consiliere psihologică specifică prin abordarea diferitelor terapii cognitiv comportamentale) și acolo unde situația o permite, împletirea cu aromoterapia sau alte terapii alternative.

9. Este depresia tratabilă? Ați avut cazuri de pacienți care au depășit și au învins boala?

DA, FĂRĂ DOAR ȘI POATE. Depresia este tratabilă, și tratamentul este accesibil! Au fost situații în care procesul terapeutic a fost laborios și de durată, însă încununarea succesului terapeutic nu a întârziat să apară.

DEPRESIE 5

La Policlinica Dorna Medical, puteți beneficia de ajutor specializat. Pentru o programare la domnul doctor Adrian Roșanu, sunați la unul dintre numerele de telefon. Specialistul colaborează cu psihologii noștri, d-nele Iulia Ghețu și Rodica Bușcu.

☎ 0330 100 427
☎ 0751 516 175
☎ 0751 191 445
 
 
Interviu de: Aura Stan, PR Dorna Medical
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laboratoare Analize Medicale


Centre Imagistica Medicala


Certificari - Acreditari     

SR EN ISO 15189 acreditat de catre Asociatia de Acreditare din Romania RENAR cu certificatul nr. LM001.