Slider
Ce este hernia de disc? Interviu Dr. Marius Sainiuc, medic specialist Ortopedie – Traumatologie în cadrul Policlinicii „Dorna Medical” din Vatra Dornei
 
 
Hernia de disc, una dintre afecţiunile cu care se confruntă tot mai mulţi dintre noi, este o boală tot mai prezentă în viața oamenilor de secolul al XXI-lea. Și nici nu e de mirare, având în vedere faptul că principalii factori de risc sunt sedentarismul, postura incorectă și obezitatea.

Incidența acestei patologii devine, așadar, o problemă reală pentru societatea modernă, ceea ce ne-a determinat să abordăm acest subiect cu unul dintre specialiștii Dorna Medical. Despre hernia de disc am discutat cu dr. Marius Sainiuc, medic specialist Ortopedie – Traumatologie în cadrul Policlinicii „Dorna Medical” din Vatra Dornei.

Ce este hernia de disc?

Hernia de disc este o problemă medicală serioasă care afectează mare parte din populația adultă, de obicei persoanele de sex masculin și cel mai frecvent între 40 și 50 de ani. La nivelul coloanei vertebrale avem vertebrele (structurile osoase), discurile intervertebrale, cu rol de amortizor hidraulic și o serie de alte structuri (canalul vertebral, ligamente etc).  În cazul herniei de disc, dacă nu avem un traumatism sever (accident rutier, căderi de la înălțime), cauza principală a declanșării o constituie microrupturile de la nivelul discului intervertebral

Dacă hernia este de dimensiuni foarte mari sau dacă avem un fragment rupt din discul intervertebral avem indicație de intervenție chirurgicală de urgență.  De cele mai multe ori însă (95% din cazuri), e bine ca să nu se practice operația de urgență, pentru că durerile de spate pot trece într-o perioadă relativ scurtă, de până la șase saptămâni.


În ce constă operația?

Intervenția chirurgicală constă în microdiscectomie, o operație care se poate face minim invaziv, care are riscuri reduse, timp de recuperare mai redus și permite reluarea mișcării cât mai repede.

În mod curent, tratamentul non-operator pentru acest tip de dureri constă în administrarea de antiinflamatorii, decontracturante și uneori asocierea unui protector gastric, pentru a evita efectele secundare ale utilizării medicamentelor antiinflmatorii în doze mari.

Dacă acest tratament nu funcționează sau dacă pacientul nu tolerează medicamentele , se pot practica infiltrații peridurale cu un anestezic local și cu un corticoid. În peste 95% din cazuri acest tratament este eficient și suficient pentru a readuce pacientul la nivelul de efort dinainte de apariția herniei.

Ce înseamnă pentru un sportiv?

Pentru un sportiv, mai ales în faza acută a herniei de disc poate părea un obstacol de netrecut în carieră. Însă discopatia lombară are o evoluție foarte bună în ansamblu iar după dispariția fazei acute, dureroase, se pot face o serie de proceduri (fizioterapie sau kinetoterapie) specifice pentru tonifierea musculaturii paravertebrale profunde pentru a evita reapariția durerilor sau chiar accentuarea lor.

Ce implicații poate avea hernia de disc asupra carierei unui sportiv?

Cariera unui sportiv este influențată de o serie de factori, de la talentul înnăscut până la papucii pe care îi poartă în ziua respectivă; însă din punct de vedere medical, discopatia lombară în faza de început nu ar trebui să reprezinte un obstacol în calea evoluției sportive pe termen lung. Cel mai important aspect ar fi să se facă recuperarea completă, insistându-se pe tonifierea musculaturii paravertebrale profunde și încălzirea riguroasă înaintea activităților sportive.

Cauzele herniei de disc:

Este cauzată de factori greu de evitat, precum postura incorectă, minitraumatisme repetate, expunerea la frig, sedentarismul, statul îndelungat în picioare, şocuri multiple, stres, efort fizic.

Sfaturi pentru a-ți proteja spatele:

Câteva reguli şi modalităţi de care trebuie să ții seama pentru a-ţi proteja spatele zi de zi: evitarea sedentarismului, a poziţiilor fixe, vicioase, evitarea frigului, a aparatelor de aer condiţionat, a greutăţilor mari. Practică exerciţii fizice, dar cu moderaţie!

 

Ce investigații pot face pacienții care au dureri de spate în cadrul Dorna Medical?

Percepția generală este că „nu e bine să mergi la medic fără radiografie, dacă te doare ceva”. Lucru complet neadevărat, din prisma faptului că uneori radiografia nu evidențiază leziunile căutate de medic. Examinarea imagistică are rolul de a confirmă suspiciunea unui diagnostic pus clinic în primul rând. În mod specific, în cadrul durerilor de „spate”, radiografia ne ajută în cazul fracturilor, a spondilolistezisului (deplasărilor corpilor vertebrali) sau a tumorilor. Dacă sunt dureri cu caracter iradiant pe membrul inferior, examinarea recomandată este IRM lombar, fără substanță de contrast, în principiu.

În cadrul Dorna Medical, această examinare poate fi realizată prin Casa de Asigurări de Sănătate, în urma consultului efectuat de medicul ortoped, dacă v-ați prezentat cu un bilet de trimitere emis de către medicul de familie sau un alt medic specialist.

De asemenea, ați putea beneficia de ședințe de kinetoterapie realizate de colega noastră, Ana Chirilă sau de ozonoterapie, în cadrul cabinetului de ozonoterapie, coordonat de dr. Veronica Lupu (Policlinica Dorna Medical din Vatra Dornei). Tratamentul „durerilor de spate” nu este un lucru care poate fi făcut în mod general, și trebuie adaptat nevoilor fiecărui pacient în parte. În măsura timpului disponibil, suntem alături de dumneavoastră de fiecare dată când ne solicitați.

Dr. Marius Sainiuc este medic specialist Ortopedie – Traumatologie în cadrul Policlinicii „Dorna Medical” din Vatra Dornei. Absolvent al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, promoția 2012, medicul a profesat în timpul rezidențiatului în cadrul celor mai bune clinici din Cluj, participând la intervenții chirurgicale complexe în cadrul Centrului de Politraumă din Cluj – Napoca, sub tutela unor somități în domeniul Ortopediei Românești. Dr. Sainiuc are un mare vis pe care într-o zi speră să îl concretizeze: deschiderea unui centru de Recuperare Ortopedică în Vatra Dornei.

Interviu Sainiuc4

Programări Policlinica Vatra Dornei:

0330 100 427
0751 516 175
0751 191 445


În plus, în Centrele de Imagistică Dorna Medical din Vatra Dornei, Rădăuți și Fălticeni, puteți să faceți investigații imagistice de înaltă performanță!

Programări Vatra Dornei:

0330 100 427
0751 516 175
0751 191 445

Programări Fălticeni:

0330 11 44 66
0752 220 411

Programări Rădăuți:

0330 19 02 04
0752 220 605

 

Articol: Aura Stan, PR Dorna Medical

Sursă Foto 2: Facebook Simona Halep Oficial

 

 

 

 

 

 

Laboratoare Analize Medicale


Centre Imagistica Medicala


Certificari - Acreditari     

SR EN ISO 15189 acreditat de catre Asociatia de Acreditare din Romania RENAR cu certificatul nr. LM001.