Slider

Prima vizită la stomatolog a copilului și cum combatem „frica de dentist”. Interviu cu dr. Doru Stere, medic stomatolog la Policlinica Dorna Medical

Stomatologul trebuie să facă parte din viață copilului tău încă de la o vârstă fragedă. Mulți părinți își duc micuții la dentist abia după ce a apărut deja prima carie. La Dorna Medical, mizăm nu doar pe tratament, cât și pe prevenție.  Prima vizită la dentist, contracararea fricii, frecvența periajului, consecințele unor obiceiuri care pot avea repercusiuni asupra dentiției unui copil (suptul degetului, suzeta): despre toate aceste aspecte, am discutat cu dr. Doru Stere, unul dintre medicii stomatologi de la Policlinica Dorna Medical din Vatra Dornei.

CITEȘTE ȘI: Ce greutate trebuie să aibă ghiozdanul copilului tău? Recomandările doctorului Marius Sainiuc, medic specialist Ortopedie-Traumatologie la Dorna Medical, pentru părinți

 1. Când ar trebui un copil să facă prima vizită la medicul stomatolog?
 Prima vizită în cabinetul stomatologic ar trebui să fie în jurul vârstei de doi ani. La acea vârstă deja dinții temporari sunt erupți complet pe arcadă și se poate începe o colaborare cu medicul stomatolog. Nu neapărat pentru a lucra ceva. La vârsta asta cel mai important este că părinții să aibă toate informațiile necesare, să știe dacă există ceva probleme, să știe cum să îngrijească dinții copilului pentru a nu apărea probleme ulterior. De asemenea, eu sugerez viitoarelor mămici să îmi pună orice întrebare despre dinții copiilor, chiar și la 6 luni, 1 an, oricând au ceva nelămuriri.
 
 2. Le puteți oferi părintilor câteva sfaturi pentru a-I pregăti pe copil înainte să treacă pragul cabinetului unui stomatolog, pentru a preveni și contracara „frica de dentist”?
Frica de dentist de obicei este a părintelui, nu a copilului. Părintele proiectează experiențele lui anterioare, uneori negative, asupra copilului. Alteori, copiii aud la școală/ grădiniță informații eronate despre stomatologie. Cel mai simplu este să lăsăm copilul să își creeze propria experiență cu stomatologul. Asta se poate face în două feluri. Colaborarea cu medicul stomatolog să fie de la vârstă cât de mică, 2-3 ani, vizitele să fie periodice, la 3-4 luni odată, chiar și în absența simptomelor. În al doilea rând, să nu mergem cu copilul la stomatolog doar în urgență. De ce? riscăm ca micuțul să ajungă să asocieze mereu medicul dentist cu durerea pe care o resimte. E mai ușor să creezi o relație între copil și medic bazată pe încredere de la bun început.

 3. Care sunt metodele prin care dumneavoastră, ca medic stomatolog, înlăturați teama de stomatolog a celor mici?
În primul rând trebuie să câștigi încrederea copilului. De cele mai multe ori, la prima vizită în cabinet nu lucrez nimic, nici macr o consultație. Laa copilul să „citească” mediul din jurul lui, să ne cunoască pe mine și pe asistentă, explic eventual ce face fiecare apărat din cabinet, e o vizită de familiarizare. La fel de important este să explic părinților să îmi lase spațiul necesar pentru a interacționa cu copilul, adică să nu răspundă în locul lui. Dacă întreb câți ani are, de multe ori nu răspunsul e important, ci interacțiunea mea cu el. La următoarele vizite, luăm lucrurile gradual, cu un periaj profesional, cu o fluorizare locală, apoi o sigilare, și abia în final ne apucăm de obturații sau alte manopere. Această modalitate de lucru nu este însă posibilă dacă copilul este adus în cabinet doar în urgență majoră, cu dureri, abcese, fenomene inflamatorii acute. De aceea sugerez o interacțiune cât de precoce cu medicul, și constanța, cu același medic în care copilul are încredere.

CITEȘTE ȘI: Enterocolitele la copii. Sfaturi de la dr. Alina Horia, medic specialist pediatru


 
4. De la ce vârstă trebuie să se spele micuții pe dinți?
De la primul dinte apărut în gură. Asta înseamnă în jurul vârstei de șase luni. La început, mămica sau tăticul se ocupă de asta, pe măsură ce crește copilul preia sarcina, sub supraveghere, și părintele completează întotdeauna periajul. La această vârstă, se creează obiceiurile pe care le va avea copilul toată viața. Pe măsură ce micuțul capătă dexteritate în mișcări și manualitate, va face periajul tot mai corect. În jurul vârstei de 6-7 ani, ar trebui să poată să se spele corect și eficient pe dinți de unul singur.  Fetița mea are nouă ani, dar încă mai supervizez periajul ei, odată la 3-4 zile. Doar ca să fiu sigur că este totul în regulă.
 
 5.  Cum alegem pastă și periuța pentru cei mici?
 Pastă de dinți trebuie să fie CORESPUNZĂTOARE VÂRSTEI, DE LA UN BRAND CUNOSCUT, ȘI CU CONȚINUT DE FLUOR. Sunt foarte importante toate trei caracteristicile. Corespunzător vârstei - înseamnă că are componența potrivită pentru vârsta dentară a copilului, brand cunoscut - înseamnă o muncă de cercetare și o seriozitate dovedite în tim, și fluorul este elementul esențial care ajută la dezvoltarea dinților copilului.
Periuța de dinți e necesar să fie, la fel să fie specifică vârstei, și de obicei este de mare ajutor dacă o alege copilul singur, de pe raft, dintre cele potrivite vârstei lui. O consideră mai personală, dacă o „cumpară” el.


 
6. Cât de des este recomandat periajul pentru a nu le afecta dințișorii?
 Periaj dentar de minim trei ori pe zi, după fiecare masă, durată de minim două minute. Orice altceva este prea puțin și vor apărea cu certitudine probleme pe viitor.
 
 
7. Care sunt cele mai frecvențe probleme dentare în rândul copiilor care pot apărea la o vârstă fragedă?
Cariile dentare, indiscutabil. Periajul dentar, alimentația echilibrată, cantitatea de dulciuri pe care o mănâncă copilul, vizitele perdiodice la dentist. Acestea sunt cele patru chei ale unei sănătăți dentare. Dacă unul lipsește, va apărea cu certitudine o problemă la un moment dat, și cel mai frecvent este vorba de caria dentară, care va fi urmată de complicațiile acesteie: durere, abces, fenomene purulente, pierderea dintelui de pe arcadă.


 8. Suptul degetului afectează dantură unui copilaș? Există și alte obiceiuri la fel de dăunătoare care pot avea repercusiuni asupra dentiției? 
Categoric, obiceiurile vicioase au influența asupra dezvoltării aparatului dentar la copii. Suptul degetului, dormitul cu biberonul în gură, creioane roase între dinți: toate afectează modul cum se dezvoltă dentiția copilului. Efectele acestor obiceiuri vicioase se văd mai târziu și pot afecta și dezvoltarea per ansambu a copilului, și aici mă refer la dezvoltarea respirației, alimentație corectă, dezvoltarea fizionomiei. Toate aceste deprinderi greșite sunt semnale de alarmă pe care părinții nu ar trebui să le trateze cu superficialitate. Un copil care nu respiră corect nu va putea face activități sportive și nu se dezvoltă armonios. Același lucru despre alimentație: nu ai o dantură eficientă sau corect dezvoltată, nu poți mânca eficient!
 
 9. De ce apar cariile la copii, care sunt cele mai contraindicate tipuri de dulciuri?  
Cariile apar dacă factorii de risc sunt prezenți: dulciuri, lipsă periajului dentar, lipsa vizitelor la stomatolog, alimentație dezechilibrată. Despre dulciuri vorbind, eu contraindic dulciurile tip acadele, bomboane de supt, caramele.  Pot provocă fracturi dentare la copii. Copilul are nevoie de dulciuri, de carbohidrați, nu poți să le elimini total din alimentație. Dar este esențială cantitatea lor și ritmul de consum. Noi, acasă, avem o regulă, pe care o recomand cu drag pentru că are rezultate. “Sâmbăta Dulce”, îi spunem. Copilul mănâncă dulciuri doar sâmbătă, câte vrea, după masă și urmat de periaj dentar. Deci o dată pe săptămâna, sâmbătă, fără restricții sau limitări și atunci copilul o percepe ca pe un avantaj, nu ca o restricție. În acest fel este sub control cantitatea de dulciuri consumată.  

 
 10. Când recomandați aparatul dentar la copii?  
Când constat necesitatea lui în urma unui consult în cabinet. Zona de indicații este foarte largă, de obicei recomand un consult la medicul ortodont în momentul în care constat o anomalie de poziție a dinților și acesta va decide dacă este nevoie de un aparat acum sau mai târziu.
 
11. Ce se intamplă atunci când micuțul suferă de o pierdere timpurie a dinților de lapte? Când e normal ca un copilaș să își piardă primul dințișor?
Pierderea precoce a dinților de lapte, în general, din cauza complicațiilor cariei, duce la anomalii de poziționare a dinților definitivi, deficit de dezvoltare a osului maxilar, înghesuiri pe dentiția definitivă etc. În plus, dacă copilul nu are dinți suficienți, nu poate mesteca și apar și probleme digestive sau de dezvoltare per ansamblu a organismului. Primii dinți se schimbă în jurul vârstei de 6 ani, spre 7 ani, la băieți. Aceștia vor fi dinții din față, de jos, apoi cei de sus, din față. Cel mai important este să se știe că în jurul vârstei de 6 ani, apare prima măsea definitivă, în spatele măselelor de lapte, deci nu înlocuiește un dinte de lapte, ci apare în plus față de aceștia. Cei mai mulți părinți îl confundă cu un dinte de lapte și nu îi acordă importanța cuvenită.  


 
 12. Ce măsuri se impun atunci când observăm că micuțul își scrâșnește dinții?
Cel mai simplu lucru este o vizită la stomatolog. Medicul va putea spune dacă este o problemă sau doar o chestiune normală. Copiii scrâșnesc din dinți în perioadele în care erup dinți pe arcadă, temporari sau definitivi, și acesta este un caz de normalitate. În alte situații, trebuie luate unele măsuri.
   
13. Este important că cei mici să creadă și să le alimentăm imaginația în ceea ce privește anumite personaje, gen Zâna Măselută, pentru a aduce un plus de semnificație unor întamplări (pierderea primului dinte de lapte, a primei măsele)?  
Foarte important!bFace parte din „povestea” personală a copilului, face parte din relația spre joacă pe care o dezvoltăm cu copilul. E exact că Moș Crăciun, Iepurașul de Paște, Moș Niculae, e parte din copilăria fiecăruia.


 14.  Cum reactionează copiii atunci când le înmânați diplome prin care îi recompensați pentru că v-au trecut pragul cabinetului?
Recunoașterea unor calități sau a unui comportament excepțional al copilului e mult mai eficientă și mai importantă decât sistemul de pedeapsă. Întotdeauna! Când îl lauzi pe un copil pentru ceea ce a făcut bine, va dori să te bucure în continuare și va replica acel comportament. De obicei, oferim diplome de copil cuminte celor care încep să vină la noi la cabinet, tocmai pentru a crea un mediu plăcut pentru copil, în care va dori să revină.

Interviu de Aura Stan, PR Dorna Medical

La Dorna Medical, găsești cei mai buni medici, specialiști cu experiență, formați în cele mai bune centre universitare din țară, cu specializări în chirurgie maxilo-facială și ortodonție-ortopedie dento-facială!

Ai grijă de zâmbetul copilului tău! Începe cu un consult stomatologic de specialitate, la Policlinica Dorna Medical!
Programează-te acum!

0330 100 427
0751 516 175
0751 191 445


 

 

 

 

 

 

 

Laboratoare Analize Medicale


Centre Imagistica Medicala


Certificari - Acreditari     

SR EN ISO 15189 acreditat de catre Asociatia de Acreditare din Romania RENAR cu certificatul nr. LM001.