Slider

 Îți place să porți tocuri înalte? Află la ce riscuri te supui! V-ați întrebat vreodată câtă durere putem răbda pentru frumusețe, dragile noastre? 

Cert e că de dragul eleganței și al unor centimetri în plus, adăugați la înălțime, ajungem să facem numeroase compromisuri. Chiar dacă asta înseamnă să purtăm o încălţăminte inadecvată.

Pantofii cu toc dăunează sănătății. Cercetători finlandezi de au dorit să afle cu precizie mecanismele implicate. Ei au examinat cum merg femeile care poartă de multă vreme tocuri înalte faţă de cele care poartă doar rar. Experții au constatat că principiile de bază ale mersului nu erau respectate la femeile cu tocuri înalte: pasul era mai mic, muşchii lucrau mai intens şi s-a observat o scurtare a muşchilor gambei, aflaţi sub presiune constantă. Toate aceste modificari cresc riscul de apariție a durerilor de tip lombosciatic, afecţiune în care nervii sunt blocaţi, transmițând semnale dureroase şi senzaţia de amorţeala de la spate până la picioare.

Genunchii nu sunt primele „victime” ale tocurilor

Cert e că purtarea tocurilor înalte acţionează intens asupra structurilor musculare ale picioarelor şi modifică mersul.

„Din cauza tocurilor, tendonul ahilian poate suferi deteriorări în timp!”, adaugă Dr. Mike O’Neill. O combinație periculoasă este reprezentată de pantofii cu toc înalt și vârfurile subțiri, de tip „ciocate”. Printre cele mai des întâlnite efecte sunt monturile – deformări ale degetului mare.

Chiar dacă nu te-ai fi gândit, purtarea tocurilor îţi poate da şi dureri de cap. Pentru că organismul nostru este un sistem care poate resimți efectele negative în lanţ, presiunea pusă de purtarea tocurilor este transmisă de la spate, prin intermediul nervilor, către zona cervicală. Rezultatul se concretizează sub forma migrenelor frecvente.

Genunchii nu sunt primele „victime” ale tocurilor. Purtarea lor ne afectează, în primul rând, coloana vertebrală și tendonul ahilian. „Tocurile înalte te determină să îți ridici călcâiele și de îndată ce faci asta, centrul tău de greutate se modifică și este împins în față. Din aceasta cauză, ești nevoită să îți schimbi poziția spatelui pentru a compensa lipsa de echilibru, ceea ce pune presiune asupra coloanei vertebrale și asupra nervilor spatelui”, declară Dr. Mike O’Neill.

Un studiu recent arată că accidentările produse că urmare a utilizării tocurilor înalte s-au dublat în perioada anilor 2002 și 2018. Persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 29 au suferit cele mai multe accidentări, urmate de cele cu vârste între 30 și 39.
 
 Peste 80 % dintre acestea au avut loc la nivelul gleznelor și al picioarelor. 20% au fost la nivelul genunchilor, trunchiului, umerilor, capului sau gâtului. Jumătate dintre ele au fost întinderi și luxații, iar 19% fracturi. Aproape jumătate dintre accidentări au avut loc, în mod surprinzător, acasă.

În orice caz, nu ignorați nicio durere și adresați-vă specialistului!

Programați-vă la:
0330 100 427
0751 516 175
0751 191 445

Articol: Aura Stan, PR Dorna Medical

 

 

 

 

 

 

 

Laboratoare Analize Medicale


Centre Imagistica Medicala


Certificari - Acreditari     

SR EN ISO 15189 acreditat de catre Asociatia de Acreditare din Romania RENAR cu certificatul nr. LM001.